donderdag 20 februari 2014

LHBT-Militairen | "Acceptatie Homoseksuelen in Nederlands leger uitstekend"

Nederland staat op de tweede plek als het gaat om het volledig accepteren van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgen- ders (LGBT) in het leger. Nieuw-Zeeland staat eerste in de LGBT Military Index.

De wereldwijde index is opgesteld door het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS).

In het onderzoek van het Nederlandse instituut zijn 103 landen opgenomen. Gekeken werd of homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en trans- genders zich voor het leger kunnen inschrijven, en of zij daadwerkelijk worden opgenomen en getolereerd, of dat zij worden uitgesloten of ver- volgd.

Verder werkte de HCSS met negentien indicatoren om de score van een land te bepalen. Zo beïnvloedt erkenning van het homohuwelijk de plek in de index van dat land.

Ook de mogelijkheid om officieel van geslacht te veranderen of de vraag of homoseksuele handelingen worden bestraft of niet, bepalen de eind- score.

Of het leger aanwezig is bij evenementen als de Gay Pride, en of het leger organisaties heeft die de belangen van LGBT verdedigen, dienden ook als indicatoren.

Top tien
De meeste landen die in de top tien eindigden, hebben organisaties die dienen als spreekbuis van de LGBT en ervoor zorgen dat zij niet worden gediscrimineerd in het leger.

Nederland heeft sinds 1987 een dergelijke organisatie. Bovendien mogen al veertig jaar mensen van alle geaardheden zich aanmelden voor het Nederlandse leger. Ook doet een vertegenwoordiging van Defensie mee aan de Gay Pride.

Naast Nederland en Nieuw-Zeeland staan het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Australië, Canada, Denemarken, België, Israël en Frankrijk in de top tien.

Verenigde Staten
De Verenigde Staten staan op de veertigste plek. Vooral de behandeling van transgenders is volgens de index slecht; zij worden door Defensie als geesteszieke mensen beschouwd en op systematische wijze ontslagen.

Landen die laag eindigden, doen weinig tot niets om ervoor te zorgen dat homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in het leger worden opgenomen.

Turkije is het laagstscorende NAVO-lid: het land staat op de 77ste plek. Landen in het Midden-Oosten en Afrika scoren over het algemeen slecht. Syrië, Iran en Nigeria nemen de onderste plekken in de index in.


bron: NU.nl