vrijdag 2 mei 2014

Vaticaan | Katholieke kerkleiders komen samen om te praten over o.a. LHBT's

In oktober gaan katholieke bisschoppen samen komen om te praten over HoLeBi's, maar ook over contraceptie, scheiding, hertrou- wen en samenwonen. Het gaat daarbij om een zogenaamde buitengewone bijeenkomst waarbij men zal praten over de resultaten van een globaal onderzoek over de houding ten opzichte van familie en relaties onder gelovigen, aldus PinkNews.co.uk.

Paus Franciscus is de allereerste paus ooit die niet negatief spreekt over HoLeBi's. In juli 2013 sprak paus Franciscus zich voor het eerst positief uit over HoLeBi's. Hij zei toen dat hij zichzelf niet in een positie ziet om te oordelen over homoseksualiteit, en in het bijzonder over homo priesters. In september 2013 zei hij dat het niet aan de kerk is om te oordelen over homoseksualiteit, abortus en anticonceptie.
In oktober 2013 stuurde hij een brief aan Gruppo Kairòs, een Toscaanse groep van HoLeBi-katholieken, waarin hij zijn zegen uitsprak over de groep. Een vraag die de organisatie al jaren stelde aan de vorige kerkvaders maar nooit werd gehoord. In de brief liet Franciscus weten dat hij HoLeBi's niet veroordeelt en sprak hij zijn zegen uit over de groep. En in november 2013 kwam er de mededeling dat de kerkvader heeft opge- dragen alle gelovigen wereldwijd te gaan bevragen over homoseksualiteit, het homohuwelijk, anticonceptie en over scheiden.

In januari van dit jaar zei de Paus: "Nieuwe gezinsvormen met gescheiden ouders en homoseksuelen met kinderen moeten door de kerk omarmd worden". En in maart van dit jaar zei hij in een interview aan een Italiaanse krant dat partnerregistraties tussen HoLeBi-koppels mogelijk moeten zijn. Een huwelijk voor HoLeBi's ziet hij nog niet zitten, maar een legaal partnerschap moet volgens Franciscus wel kunnen. En dat is heel andere taal dan al zijn voorgangers ooit spraken over HoLeBi's.
Het is niet duidelijk of de bisschoppen, kardinalen en anderen de mening van de paus delen. In de media horen we zowel over voorstanders als te- genstanders klinken afkomstig van katholieke kerk leiders. Het is dus afwachten wat de bijeenkomst in oktober zal opleveren. Ook wat betreft de andere onderwerpen zoals de mening van de kerk over contraceptie, scheiding, hertrouwen en samenwonen.

bronnen: HoLeBi.info / PinkNews.co.uk / YouTube.com - Nieuwsuur (Video)