zaterdag 12 juli 2014

GayOkay.nl - Exclusief | 'Is de veiligheid van Homo-evenementen in gevaar' ?!

In maart werd het dreigingsniveau terrorisme in Nederland verhoogd van beperkt naar substantieel. Dit had alles te maken met de toename van jihadistische netwerken en signalen dat deze in toenemende mate Westerse doelen op 't oog hebben. In Neder- land is er een toename van terugkerende jihadreizigers en jihadistische radicalisering van groepen Nederlandse jongeren. Laten we wel wezen, de Islam heeft het niet zo op homo's en tussen die 'Westerse doelen'  zou een Gay Pride niet uit de toon vallen. Daarom vragen wij ons af hoe veilig dit soort homo-evenementen nog is ?!
Op 21 juli is het in Tilburg Roze Maandag. De grootste kermis van Europa ontvangt tientallen duizenden gay, gayminded en gayfriendly bezoekers. Je moet er toch niet aan denken dat er een paar kruisraketten richting de 'Booster' worden afgeschoten. Wanneer een, met dynamiet behangen, zelfmoordbaard besluit om zich tussen de roze menigte de eeuwigheid in te knallen, dan krijgt touwtjetrekken ook ineens een vreemde dubbele betekenis …
Dergelijke evenementen zijn bedoeld om te vieren dat homo's in deze wereld op steeds meer plekken vrij zijn en vaak tegelijkertijd ook om aandacht te vragen voor de plaatsen waar dat nog niet zo is. De enorme bezoekersaantallen en geweldige sfeer geven een gevoel van saam- horigheid en verzekeren bezoekers er in ieder geval van dat ze 'niet de enige' zijn. We kunnen ons toch niet aan de indruk onttrekken dat de manifestaties er direct voor zorgen dat we ons als sociale minderheid kwetsbaar opstellen. Afgezien van kleinschalige protestacties zo nu en dan hebben we tot op heden weinig last of problemen ondervonden, maar blijft dat ook zo ?!
De bezoekersstatistieken zullen hoogstwaarschijnlijk in het niet vallen bij het aantal Berbers dat in de bergen ligt te wachten om hun plaats in te nemen in de Heilige oorlog, waarvoor zij bereid zijn hun leven te geven. We horen er zelden iets over, maar het kan bijna niet anders dan dat ook wij en onze evenementen op diverse lijsten van doelwitten circuleren. Een paar eenvoudige zoekopdrachtjes op de site van het gayvriendelijke Google wekken de indruk dat er in 2004 voor het laatst gerept werd over een aanslag op Roze Maandag en in 2005 leek er een terroristische dreiging voor de Gay Pride in Amsterdam te zijn. In 2012 zou gastland Azerbeidzjan naar eigen zeggen een aanslag tijdens het Eurovisie Song- festival voorkomen hebben.
Het kan natuurlijk zo zijn dat we bij GayOkay een beetje paranoia zijn en dat er simpelweg geen sprake van enige dreiging aan het adres van de regenboogvlag is. Aan de andere kant is het bijna beangstigend dat er zo weinig over naar buiten gebracht wordt, terwijl andere 'signalen' breed uitgemeten worden in de media. Misschien is de dreiging juist zó reëel dat we in het land van de persvrijheid gecensureerd worden om de rust te bewaren. Tot op de dag van vandaag is het ons in ieder geval bespaard gebleven, maar wat als die plannen op een dag wél in uitvoering worden gebracht   We willen er liever niet aan denken, maar onbewust komt toch de twijfel wel eens om de hoek kijken; "Is het wel verstandig - wel veilig - om te gaan" ?!
We steken onze kop niet in het zand, want de dreigingen lijken ons reëel. Toch blijven we er ook niet voor weg, want dan geef je jezelf zonder strijd gewonnen. Je kunt een mens alles afnemen, maar nooit zijn trots. Wij zijn trots op wie en wat we zijn en we laten ons niet onderdrukken. Op 2 augustus staan we dan ook gewoon in Amsterdam, lekker met een biertje op de brug, om te kijken naar de canal parade. We zullen ons flink roze uitdossen, zodat het doel vanuit de lucht goed zichtbaar is. Tenslotte kun je op ieder gegeven moment slachtoffer worden van terrorisme, of je nu doelwit was of niet. De laffe daden staan bekend om het aantal onschuldige slachtoffers, dat meestal bestaat uit omstanders en doodgewone burgers zoals jij en ik.
Gay of niet, we zijn allemaal doodgewone burgers en lopen dus in deze Heilige oorlog net zoveel risico als ieder ander. Op Amsterdam Centraal lopen iedere dag enorme groepen mensen rond en ook Schiphol zou een plausibel doelwit zijn. Let's face it, het zijn niet alleen de gays die veraf- schuwd worden. Nederland als land op zich, dat zich kenmerkt door vrijheid, democratie en mensenrechten, is in zijn geheel toch al afgeschreven door de extremisten. Alles wat God verboden heeft, wordt in ons land tenslotte toegestaan of op z'n minst gedoogd. Wij schilderen vast roze strijd- strepen op de wangen. Al houden we misschien niet lang stand, knokken zullen we en Gerard Joling mag het strijdlied verzorgen. Hiermee ver- klaren we overigens niemand de oorlog, want wij verspillen onze energie niet aan haat en jaloezie.
Jihad strijders moorden uit naam van God, al noemen ze hem waarschijnlijk Allah. Gelukkig hebben wij Céline Dion, onze eigen beschermheilige, die door velen wordt vereerd als een Godin. 'Cause love's gonna conquer it all' zong zij in 1999 al in "That's the way it is". Laten we daar dan onze aandacht en energie maar in steken. Als liefde echt alles overwint komt Gerard er makkelijk vanaf met een remake van zijn WK-lied "Rio" – Wij gaan winnen ‼  Dus … Loopt het jou al dun door de broek, of zien we je binnenkort in Tilburg en Amsterdam ?!

bronnen: GayOkay.nl / YouTube.com - EenVandaag.nl & OmroepBrabant.nl