zondag 6 juli 2014

Iquilai | Homeopatisch arts Jan Scholten bestrijdt Aids met natuurlijke korrels

Homeopatisch arts Jan Scholten, uitvinder van de omstreden 'aidsbehandeling' Iquilai, mag zijn lintje houden. De PvdA had de on- derscheiding aan de orde gesteld, maar minister Schippers zegt een lintje alleen te kunnen afnemen als iemand is veroordeeld tot minstens 1 jaar cel.
Scholten werd onlangs 'Ridder in de Orde van Oranje-Nassau'. Hij ontwikkelde het homeopathisch middel 'Iquilai' dat in Afrika wordt verspreid onder aidspatiënten.

Critici vinden het uitdelen van homeopathische korreltjes aan doodzieke Afrikanen onethisch. "Ongelooflijk dat deze man een lintje krijgt", zegt hoogleraar en aidsexpert Joep Lange (AMC). "Patiënten beginnen hierdoor niet of te laat aan reguliere medicatie".

Schippers kan het lintje niet afnemen, maar is kritisch: "Het is kwalijk als middelen waarvan de werking niet is bewezen, worden aanbevolen in plaats van reguliere geneesmiddelen". De minister zal de Keniaanse autoriteiten inlichten over het 'Aids Remedy Fund'. Die Nederlandse stichting, mede door Scholten opgericht, verspreidt Iquilai in Kenia. Ook vraagt ze de inspectie ernaar te kijken.

Reguliere artsen
Door de homeopathie denkt Scholten niet zoals reguliere artsen. Neem hooikoorts. "Dat kan een uiting zijn van onderdrukte woede", zegt Scholten. "Dat is een factor die vaak terugkomt. Het heeft iets te maken met je beperkt voelen in je levensruimte".

Of kanker. "Dat kan met schuld te maken hebben, met allerlei gevoelens", zegt hij. "Het kan ontstaan als je je niet goed voelt, innerlijk. Als je niet gelukkig bent. Het kan ook met verdriet te maken hebben. De plek waar kanker ontstaat, daar zit altijd een symboliek in".

En aids ?! "Daar zit vaak een minderwaardigheidsgevoel onder. Het gevoel niet goed te zijn. Heel slecht te zijn. Een slecht mens. Dat is in ieder geval een aspect ervan". Hierdoor krijgt hiv de kans, meent hij.

Scholten ontkent dat hij patiënten afhoudt van hiv-remmers. Hij zegt zelf te hebben gezien dat aidspatiënten enorm opknappen van Iquilai. "Dan ga ik mensen dat niet onthouden". Hij ziet aids niet als ziekte, maar als symptoom. "Daar zit vaak een minderwaardigheidsgevoel onder. Het gevoel slecht te zijn".

Lees vandaag het hele interview in de Volkskrant  "Kanker ?! ... Dat kan met schuld en ook met verdriet te maken hebben".

Of lees het artikel via Blende (voor niet-abonnees).

bronnen: Volkskrant.nl / YouTube.com