vrijdag 8 augustus 2014

Oeganda - David Bahati | "Homoseksualiteit is in Oeganda geen mensenrecht"

De Oegandese politicus David Bahati heeft dinsdag laten weten dat de wet die homoseksualiteit verbiedt, en onlangs als onwettig werd bestempeld, binnenkort in ere zal worden hersteld.
Het constitutioneel hof in Oeganda oordeelde vorige week dat de omstreden anti-Homo wet ongeldig is, omdat hij niet op de juiste manier is aan- genomen. Volgens het hof heeft de voorzitter van het parlement illegaal gehandeld omdat er te weinig parlementsleden aanwezig waren om de stemming door te laten gaan.

Inmiddels is een beweging in Oeganda op gang gekomen die de omstreden wet weer snel door het parlement wil loodsen. Er zijn al honderden handtekeningen van prominenten verzameld om de politiek te overtuigen de wet snel weer aan te nemen. Naar verluidt is er nog altijd een meer- derheid onder zowel de bevolking als politiek om de wet weer nieuw leven in te blazen.
In Oeganda heerst de algemene opvatting dat homoseksualiteit een westerse ziekte is die geen vaste voet op Oegandese bodem mag krijgen ‼ "Onze kinderen moeten beschermd worden en de veiligheid van families gewaarborgd", aldus 'David Bahati' in de Oegandese media. Hij voegde er aan toe dat "homoseksualiteit in Oeganda geen mensenrecht is".

Uit recent onderzoek van mensenrechten-organisaties blijkt dat de LGBT-gemeenschap in het Afrikaanse land zeer zwaar te lijden heeft sinds pre- sident 'Yoweri Museveni' op 24 februari 2014 de anti-Homo wet ondertekende.
De wet die homoseksuele contacten bestaft met een levenslange gevangenisstraf voorziet er ook in dat hulporganisaties en bijvoorbeeld ouders van homoseksuele kinderen geen hulp mogen bieden aan de LGBT-gemeenschap en hen dient aan te geven bij de officiële instanties. Volgens inge- wijden is het goed mogelijk dat binnen enkele maanden de anti-Homo wet in Oeganda weer van kracht is.
Zie ook: 

bronnen: GaySite.nl / YouTube.com