zondag 12 oktober 2014

Amsterdam → 23 t/m 26 oktober 2014 ‼ | "Amsterdam Leather Pride 2014" ‼

Van 23 t/m 26 oktober '14 vindt in Amsterdam de jaarlijkse 'Leather Pride' plaats. De eerste Amsterdam Leather Pride werd in 1996 georganiseerd door leer- en fetisjwinkel RoB. Eigenaar Martijn Bakker kreeg het idee voor het pride-event tijdens het dertig-jarig jubileum van Motor Sportclub Amsterdam (MSA) een jaar eerder. De club hield in oktober 1995 een gigantisch feestweekend in een uitverkocht Hotel Arena (de gemeenschappelijke slaapzaal was een voltreffer) waar zowat de hele fetisj-scene aan meewerkte en dat – geheel terecht – veel lof oogstte bij de meer dan duizend bezoekers uit binnen- en buitenland, aldus www.GayNews.nl.
Zowat iedereen die in de hoofdstad iets met leer en fetisj van doen had deed mee, met dank aan het organiserende comité dat de lokale onder- nemers nogal overdonderde met het initiatief. Of het nu van harte ging of niet, het leverde een rijk programma op voor een week lang leer- en fetisj-plezier. (Ja, in die tijd duurde de Leather Pride nog een week). Diverse feesten, een sekstafette in de cruise bars, bootblackservice en lote- rijen in de kroeg, een Mr. Drummer Europe wedstrijd, een leermarkt, een leather dinner in Hotel Arena ... Het zijn maar enkele activiteiten uit het diverse aanbod van die eerste Leather Pride.
Zoveel fetisj-plezier kwam echter met een prijs; voor 'RoB' als organisator was het een leuke maar te zware opgave om als enige partij de kar te trekken. Bakker zag zich dan ook genoodzaakt om samenwerking te zoeken met andere partijen. In 1997 werd daarom 'Leather Pride Nederland' opgericht, een samenwerkingsverband tussen leerwinkels RoB, Mister B en rubberspecialist Black Body, dat als doel had de Amsterdam Leather Pride verder te zetten en Amsterdam als gay and fetish destination op de kaart te zetten.
Get Ruff
Bij het aanbreken van het nieuwe millennium werd de Amsterdam Leather Pride kleinschaliger. Het evenement concentreerde zich nu rond het laatste weekend van oktober met de Playgrounds feesten als hoogtepunt. Het deed echter niets af aan het aantal bezoekers dat inmiddels rond de 2 duizend lag. Opvallend genoeg was de stad na de gay 90's nog niet zo tolerant als nu soms wordt beweerd. In 2004 verscheen ook in Gay News een artikel over hoe de 'Amsterdamse VVV' de gay-scene keihard negeerde door de Amsterdam Gay Map en informatie over HLBT-evenementen te weigeren, iets waar ook Leather Pride Nederland tegen protesteerde.
Inmiddels weten we dat de gemeente zich een stuk toleranter en opener opstelt en de sociale en economische waarde van een bloeiende gay-scene weet te waarderen. Tegelijkertijd nam de Amsterdam Leather Pride, net zoals de fetisj-scene, in omvang af. De agenda werd beperkter, de vrou- wen verdwenen naar onbekende oorden en de Leather Pride werd in plaats van een fetisjweek een fetisjweekend. Ook de samenwerking tussen de organiserende bedrijven verliep niet altijd even soepel en in 2009 werd Leather Pride Nederland dan ook ontbonden en de organisatie van de Amsterdam Leather Pride kwam weer volledig in handen van RoB. Martijn Bakker stuurde een persbericht uit waarin hij een nieuwe naam voor de Pride week aankondigde: "Get Ruff", hoogtepunt van het evenement werd het nieuwe fetisj-feest Ruff ‼ - The Party.
2014
In 2014 geldt 'Amsterdam Leather Pride' door de komst van de 'Amsterdam Fetish Pride' met Hemelvaart niet langer als het enige grote fetisj-evenement in de hoofdstad. Desondanks blijft het een vaste waarde op de Amsterdamse gay en fetisj-agenda en worden ook dit jaar duizenden fetisj-liefhebbers in de hoofdstad verwacht. Vanaf 23 oktober, met dit jaar tevens de 'Mister Leather Europe' verkiezing op zaterdag ‼

De volledige agenda voor 'Amsterdam Leather Pride' vind je: in onze speciale 'Event Agenda'      Facebook-pagina: Leather Pride Nederland

bronnen: GayNews.nl / YouTube.com