maandag 6 oktober 2014

Amsterdam | "Kunstenaar 'Jean-Michel Othoniel' ontwerpt Aids-Monument" ‼

De Franse kunstenaar 'Jean-Michel Othoniel' krijgt de opdracht voor het "AIDS-Monument" dat op 'Wereld Aids Dag' 2015 onthuld wordt aan de IJ-oever in Amsterdam tussen Centraal Station en Muziekgebouw. Dat maakte initiatiefnemer Stichting NAMENproject vrijdag 3 oktober bekend.
Martijn van Nieuwenhuyzen, conservator Beeldende Kunst Stedelijk Museum en lid van de kunstcommissie die de stichting adviseert: "Othoniel laat zien dat een AIDSmonument niet somber hoeft te zijn. Hij combineert heel fijnzinnig een beladen thema met elegantie en schoonheid. Het schit- terende licht aan de oever van het IJ heeft vrij spel in de kralen van muranoglas. Het ontwerp past perfect bij de locatie. Dit AIDS-Monument verrijkt Amsterdam met een kunstwerk van formaat".
Het ontwerp is te zien op website: AIDSmonument-Amsterdam.nl. Daar is ook te lezen hoe particulieren kunnen bijdragen aan de realisatie van het monument.
Living by Numbers
Othoniels 'Living by Numbers' – een gigantisch telraam met kralen uit kleurrijk muranoglas – visualiseert de impact van getallen en tellen in het leven met Hiv en Aids. Zoals het tellen van overleden vrienden en van de miljoenen Hiv-geïnfecteerden in de statistieken. Het speelt ook een be- langrijke rol op individueel en medisch-biologisch niveau vanwege T4-cellen en de hoeveelheid Hiv – de 'viral load' – in het bloed. Jaarlijks zal het getal op het telraam worden veranderd. In de aluminium banken bij het monument kunnen bezoekers een naam achterlaten.
Othoniel heeft al sinds zijn studie aan de kunstacademie in Parijs met Aids te maken, een aantal van zijn jaargenoten overleed aan de ziekte. Aids werd een terugkerend thema in zijn werk, dat vaak het politieke met het intieme verbindt. Hij werd bekend met zijn 'Kiosk van de Nachtbrakers', een 'herontwerp' van de ingang van metrostation Palais Royal-Musée du Louvre in Parijs.
Momenteel werkt hij aan een fontein-sculptuur 'De aankomst van Apollo' voor het paleis van Versailles. Het is 't eerste nieuwe permanente kunst- werk in de paleistuin in bijna driehonderd jaar. In Nederland nam Anna Tilroe het werk 'Couronne de la Nuit' van Othoniel op in Sonsbeek 2008. Werken van de kunstenaar zijn verder te zien in onder andere het Museum of Modern Art in New York en het Centre Pompidou in Parijs.
Bij de presentatie van 'Living by Numbers' zei de kunstenaar dat hij zich zorgen maakt over de agressie waarmee homoseksuelen wereldwijd – ook in Frankrijk – toenemend te maken hebben.
Het ontwerp van de Franse kunstenaar won 't van de ontwerpen van de Schotse Anya Gallaccio en de Nederlander Jeroen Doorenweerd. De kunst- commissie die het NAMENproject adviseert wordt gevormd door Sylvia Dornseiffer (voormalig directeur Amsterdams Fonds voor de Kunst), Martijn van Nieuwenhuyzen (conservator Beeldende Kunst Stedelijk Museum) en Henri Snel (architect, hoofd Inter-Architecture aan de Rietveld Academie en onderzoeker Alzheimer en Architectuur).
Het NAMENproject Nederland heeft in navolging van steden als San Francisco, Vancouver en Manchester 't initiatief genomen voor een AIDSmonu- ment in Amsterdam, als een:
  Eerbetoon aan dierbaren die aan Aids zijn gestorven.
  Ode aan de buddy's.
  Steun in de rug voor wie nu leeft met Hiv.
  Plek die de aandacht voor Hiv en Aids levend houdt.
Het NAMENproject is vooral bekend als beheerder en conservator van de 'Nederlandse AIDS Memorial Quilt'. Het project werkt uitsluitend met on- betaalde vrijwilligers, maar krijgt van partner 'Aids Fonds' jaarlijks een vergoeding om de activiteiten mogelijk te maken. De eerste hoofdsponsor van het AIDS-Monument is het 'Onze Lieve Vrouwe Gasthuis' in Amsterdam. Onder de overige sponsors bevinden zich vooral organisaties die met Hiv en Aids te maken hebben – waaronder het COC – maar ook individuele sponsors zoals de advocaat Oscar Hammerstein.
Deze maand start een fondsenwervingsactie bij het bedrijfsleven. Ook particulieren kunnen uiteraard bijdragen aan het monument. Meer informatie daarover is ook te vinden op: AIDSmonument-Amsterdam.nl.
bronnen: COC.nl - COC Nederland / AIDSmonument-Amsterdam.nl / YouTube.com
        
       
                      
    Video's:  Een ander project van de Franse kunstenaar 'Jean-Michel Othoniel': "MY WAY" ‼  →  Brooklyn Museum New York City USA ‼