dinsdag 7 oktober 2014

Verenigde Staten | Het 'Homohuwelijk' nu in de meeste Staten van Amerika ‼

Voor het eerst krijgt een meerderheid van de Amerikaanse homostellen de mogelijkheid om te trouwen. Dat komt door een opval- lend besluit van het Hooggerechtshof om het bezwaar van een aantal staten tegen het homohuwelijk naast zich neer te leggen.
Doordat het hof zich onthoudt van een oordeel, blijft het eerdere vonnis van de rechters in die staten, om het homohuwelijk toe te staan, overeind. Hierdoor groeit het aantal staten waar het homohuwelijk geldig is tot dertig; een meerderheid. In deze staten woont 60 procent van de Amerikaan- se bevolking.
Opvallend
Volgens "The Washington Post" bewijst het besluit dat het hof zich niet wil bemoeien met beslissingen over huwelijken tussen twee mannen -of- twee vrouwen. Maar juristen spreken juist van besluiteloosheid omdat het hof juist over dit soort heikele kwesties in de Amerikaanse samenleving een mening zou moeten vormen.
Tot nu toe was het homohuwelijk in 19 van de vijftig Amerikaanse staten toegestaan. In vijf andere staten (Virginia, Indiana, Wisconsin, Oklahoma en Utah) oordeelde de rechter onlangs dat een verbod op het homohuwelijk ongeldig is.
Conservatief
Daarop stapten de conservatieve overheden van deze staten naar het Hooggerechtshof, in de hoop dat het vonnis ongrondwettig zou worden ver- klaard. Maar vandaag besloot dat hof dus geen oordeel te vellen.
Omdat de vijf rechters in deze staten een jurisdictie hebben die verder reikt dan de staatsgrenzen, treft hun vonnis ook de staten North Carolina, South Carolina, West Virginia, Colorado, Kansas en Wyoming. In totaal neemt het aantal staten waarin het homohuwelijk wordt erkend dus toe van 19 tot 30.

bronnen: NOS.nl - NOS Journaal / YouTube.com