zondag 2 november 2014

Gezondheid - Hiv - Aids → PrEP | "Is PrEP een vrijbrief voor Onveilige Seks" ?!

Mogelijk is binnenkort in Nederland het preventie Hiv-medicijn PrEP te verkrijgen. Maar er is veel kritiek. Het middel zou leiden tot onvoorzichtigheid en dus vooral meer onveilige seks. In de VS is het middel al verkrijgbaar, Nederland denkt er nog over na.
In het middel PrEP zitten Hiv-remmers die ook bij behandeling van Hiv worden gegeven. Men overweegt nu in Nederland om het middel net zoals in de VS te geven aan mensen met risicovol gedrag, en dus aan mensen die nog niet besmet zijn met Hiv. Er zijn geen bijwerkingen en in de VS is het middel al erg populair bij homo's. Toch zijn er ook in de VS tegenstanders. De Aids Healthcare Foundation noemde Truvada een 'party-drug' die leidt tot onveilige seks. Maar het Amerikaanse Center for Desease Controll & Prevention en de Wereld Gezondheids Organisatie raden het aan wel te geven aan mensen die niet besmet zijn met het Hiv-virus.
In Nederland is Hiv-patiënte en activiste Sylvia de Ruguma tegen het middel, en zegt daarover: "Jarenlang hebben we geïnvesteerd in het belang van veilige seks, en dat gooien we nu overboord, want er is PrEP. Bovendien is het ook onverteerbaar dat er nu een preventief middel is, terwijl er wereldwijd nog niet overal gezondheidszorg is voor mensen die al met Hiv besmet zijn. En gebruikers van PrEP hebben zelf gekozen of kiezen zelf voor risicovol seksueel gedrag".
Ze adviseert het middel enkel te gebruiken in combinatie met een condoom, ook omdat het middel niet voor honderd procent werkt en zeker geen Soa's (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen) tegenhoudt. De Nederlandse GGD onderzoekt alles maar stelt nu al dat het medicijn geen vrijbrief is voor onveilige seks, zij denken dat mensen over het algemeen bewust met hun seksuele gezondheid omgaan. Toch worden in Nederland alleen al jaarlijks ruim twaalfhonderd mensen besmet met Hiv. De GGD kent al jaren PEP (Post Exposure Prophylaxis), niet als preventie, maar achteraf, nadat het condoom ongebruikt op het nachtkastje was blijven liggen.
Voorlopig nog steeds geen uitzicht op remedie voor Hiv / Aids
Alle mensen ongeacht hun seksuele geaardheid zullen de komende vele en vele jaren veilig MOETEN blijven vrijen. Want er is nog lang geen remedie in zicht die de wereld kan verlossen van Hiv / Aids. Dat blijkt uit de bevindingen van de experten die zopas deelnamen aan het 'Wereld Aids-congres' in het Australische Melborn.
Een ontnuchterende boodschap voor zowel mensen die dachten dat wanneer ze besmet raken daarna snel genezen zouden kunnen worden, en eveneens voor de al 35 miljoen mensen wereldwijd die reeds besmet zijn met het Hiv-virus. Want ondanks grote vooruitgang in de geneeskunde is een remedie en dus genezing voor Hiv de komende jaren niet in zicht. "Het zal nog vele en vele jaren duren", zei een van de grote Aids experts tijdens het Wereld Aids-congres.
Men dacht in de afgelopen jaren vaak zeer dicht in de buurt van een oplossing te zitten. Maar helaas kregen wetenschappers amper een week voor de start van het Aids-congres een serieuze tegenslag te verwerken. Een kind, onder wetenschappers bekend als de Mississippi-baby, waarbij eerst bleek dat het genezen was, is nu opnieuw Hiv vastgesteld.
Maar de wetenschappers zeggen dat we niet te negatief mogen zijn, omdat er ondertussen toch enkele grote stappen zijn gezet, waarbij het dan gaat over medicatie die er voor kan zorgen dat 'n persoon besmet met Hiv langer leeft dan vroeger waardoor er in de afgelopen 10 jaar in Europa, de VS en Australië het aantal mensen met Hiv, die sterven aan de ziekte gehalveerd is. Dat bleek recent uit een door 'The Lancet' gepubliceerde studie.
Het blijft dus de boodschap om veilig te vrijen, ongeacht je seksuele geaardheid. Hiv kan iedereen treffen, van hetero tot homo, van oud tot jong, van rijk tot arm, het maakt niet uit. Veilig vrijen blijft de boodschap.

Zie ook:  Hiv-medicijn Prep is vrijbrief voor onveilige seks  Hiv-medicijn PrEP binnenkort mogelijk verkrijgbaar in Nederland
bronnen: GayNews.nl / AT5.nl