donderdag 6 november 2014

Nederlandse Voetbal·clubs | COC: "Prof·voetballer, sta op tegen Homofobie" ‼

COC Nederland roept profvoetballers en -clubs op om zelf in actie te komen tegen homofobie in het voetbal. Daarmee reageert het COC op de resultaten van een onderzoek naar de situatie voor homo's in het profvoetbal. Die werden dinsdag gepresenteerd door de Vereniging van Contractspelers (VVCS) en de John Blankenstein Foundation (JBF).
Volgens het onderzoek beschouwt de meerderheid van de Nederlandse profvoetballers het klimaat in de voetballerij als zeer ongastvrij voor ho- mo's. Als oorzaken noemen de voetballers de machocultuur in het voetbal en het vaak homo-onvriendelijke gedrag van de fans.
70 Procent van de profvoetballers geeft echter aan dat ze zélf geen enkel probleem zouden hebben met een homoseksuele collega.
COC-voorzitter Tanja Ineke noemt de conclusie dat het klimaat in de topvoetballerij ongastvrij is voor homo's ernstig, maar niet onverwacht. Het is niet voor niets dat er nog altijd geen enkele Nederlandse topvoetballer uit de kast is.
"We roepen alle homovriendelijke profvoetballers op om zelf in actie te komen tegen homofobie in het topvoetbal, want juist zíj kunnen het klimaat helpen veranderen. Laat van je horen in de media, spreek fans aan op homofobe spreekkoren en weerleg vooroordelen over homo's", aldus Ineke.
"Als profvoetballers zelf in actie komen, kunnen we scoren tegen homofobie en zorgen dat homo's in het topvoetbal niet langer buiten spel staan".
Tanja Ineke verwijst naar het goede voorbeeld van (ex-)voetbalprof's 'Patrick Kluivert' en 'Pierre van Hooijdonk', voetbalcoach 'Louis van Gaal' en KNVB-voorzitter 'Michael van Praag' die in 2013 meevoeren op de KNVB-boot tijdens de Amsterdam Gay Pride.
De COC-voorzitter roept clubs in het betaald voetbal op om - als ze dat nog niet doen - aan de slag te gaan met de punten uit het actieplan 'Homo- acceptatie in het voetbal'. De KNVB stelde dat plan op in 2012 i.s.m. o.a. COC Nederland. Het gaat daarin onder meer om het geven van voorlich- ting over lesbiennes, homo's, bi's en transgenders en het aanpakken van homofobe spreekkoren.
Sinds 2008 participeert COC Nederland in de Alliantie Gelijkspelen met NOC*NSF, GUTS, Movisie, John Blankenstein Foundation en NSA met als doel de sociale acceptatie van homoseksualiteit in de sport te bevorderen. Voorlichters van de COC-lidverenigingen gaan mee naar amateur- voetbalclubs om tijdens een workshop, ontwikkeld door de John Blankenstein Foundation in samenwerking met het COC, voorlichting te geven over seksuele gerichtheid en sport.

bronnen: COC.nl - COC Nederland / YouTube.com