vrijdag 16 januari 2015

SCP – Jongeren & Seksuele Oriëntatie | "Homo zijn mag, maar zoenen is vies"

"Tuurlijk, een homo mag mijn vriend zijn, maar ik wil hem niet zien zoenen met een andere man". Jongeren gedragen zich minder negatief ten opzichte van van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, maar volledige acceptatie is er nog niet.

Dat blijkt uit de SCP-publicatie Jongeren en Seksuele Oriëntatie, gemaakt op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Voor het onderzoek werden jongeren (tussen 11 en 16 jaar) en jongvolwassenen (tussen 16 en 25 jaar) ondervraagd.

Uit een vorig onderzoek uit 2006 bleek dat 18 procent van de jongvolwassenen negatief dacht over homo- en biseksualiteit. Nu is dat gedaald tot 6 procent. Wel vindt nog steeds ongeveer een derde van de jongeren en jongvolwassenen het vies als ze twee mannen zien zoenen. Dit laatste percentage ligt met 12 procent beduidend lager als het om een man en een vrouw gaat.

Zie ook:  Een video over dit onderwerp - opgenomen bij:

Homoseksuele jongeren zelf ervaren ook nog steeds meer problemen dan heterojongeren. Voor transgenders geldt dat zelfs nog sterker. Als ho- mo's of transgenders 'uit de kast komen' reageert de omgeving bijna altijd positief. Toch hebben ze meer dan heterojongeren vervelende ervaring zoals pesten, vervelende vragen, stomme grappen of uitschelden. Die komen heel vaak van onbekenden. 4 op de 10 homoseksuele jongeren zegt hiermee in het afgelopen jaar te maken hebben gehad.

'Alarmerende Cijfers'
COC, de belangenvereniging voor homoseksuelen, noemt de cijfers alarmerend en roept de regering, scholen en ouders op om in actie te komen. "Het is pijnlijk om te zien hoe slecht veel LHBT-jongeren in hun vel zitten", zegt voorzitter Tanja Ineke. LHBT staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transseksueel. "Ik baal ervan dat hun situatie niet sneller verbetert".

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs maakt zich zorgen over het welzijn van lesbische, homoseksuele en biseksuele jongeren, zegt haar woord- voerster. Er blijft volgens haar 'werk aan de winkel' om dit thema bespreekbaar te maken in de klas. "Leraren moeten daarin ondersteund worden". Ze wil daarom dat er op de lerarenopleidingen 'voldoende aandacht' hiervoor is.

'Emancipatie Homojongeren'
TV-programma 'JINEK':  We praten over een nieuw rapport over de emancipatie van homojongeren. Winfried Baijens, Monique Samuel en Tim den Besten zijn te gast om hun ervaringen als homo te delen.   Uitzending Gemist ?!   Bekijk HIER de video Vanaf ± 26 minuten.

Zie ook: