zondag 8 februari 2015

Hysterie in Amsterdam | "100 Drag Queens op één podium tijdens Superball"


Hysterie in Amsterdam: 100 Drag Queens op één podium. Die zijn op zaterdag 21 februari vanaf 22 uur te zien tijdens Superball in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Dan organiseert Jennifer Hopelezz samen met Paradiso het eerste Superball, waar negen drag- huizen het tegen elkaar opnemen om 'The Leading Amsterdam Drag House 2015' te worden.

"De dragcultuur heeft een enorme boost gekregen de afgelopen jaren", aldus Richard Keldoulis, alias Jennifer Hopelezz. "De tijd leek er rijp voor, overal in Amsterdam kwamen drag queens uit de kast en organiseerden feestjes, al heeft een TV-show als RuPauls Drag Race ook veel invloed. Het is in het uitgaansleven geen taboe meer voor jonge mensen om te spelen met hun gender".

Het Superball bestaat uit een presentatie, een dance off, een lipsynch competitie en een modeshow. Een vakjury (Erwin Olaf, Dolly Bellefleur en Karin Bloemen) reiken individuele prijzen uit, het publiek stemt op het draghuis dat zich 'The Leading Amsterdam Drag House 2015' mag noemen. Draghuizen bestaan in Amsterdam sinds Jennifer Hopelezz in 2011 'The House of Hopelezz' oprichtte.

"Na mijn campagne voor Nachtburgemeester bleek ik een grote groep mensen om me heen te hebben verzameld die op één of andere manier bezig waren met drag, travestie of andere soorten genderbending. Ik herinnerde me de film 'Paris is Burning' van 1990 uit New York, waar drag- huizen werden gevolgd die de competitie met elkaar aangingen. Typisch in een draghuis is dat er een 'moeder' is die de groep bij elkaar houdt en dat er een eigen dragstijl ontstaat bij de leden. Dát is zo fascinerend: De creativiteit en de hysterie van drag queens die samen iets neerzetten".

Tot nu toe hebben negen draghuizen zich aangemeld voor het Superball: The Penthouse of Fierceness, The House of NYX, The House of Trash, The Department of Nada, Maison Lellebel, The House of ModolZ, The House of Ratchet en De Haus of Nietzsche. Samen met Jennifer Hopelezz verzorgd Mayday de presentatie van dit spektakel. Kaarten kosten 20 euro en zijn te koop via Tolhuistuin.nl, Gays&Gadgets en bij Pink Point.

Zie ook:  SUPERBALL – "Drag House Showdown"  /  Amsterdam | "100 Drag Queens op één podium tijdens Superball"
bronnen: Gay.blog.nl / YouTube.com