donderdag 12 maart 2015

Amsterdam – Filmdagen | "Amsterdam is 'enorm trots' op de Roze Filmdagen"

De stad Amsterdam mag enorm trots zijn op een evement als de 'Roze Filmdagen'. Dat zegt de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim. Zij verricht donderdagavond 12 maart de officiële opening van dit LGBTQ Film Festival. De 18e Roze Filmdagen begint met de Nederlandse première van de speelfilm 'Lilting'. De openingsavond is al uitverkocht.

Wethouder 'Simone Kukenheim' van Diversiteit, Jeugd en Onderwijs (D66) opent samen met algemeen directeur Edwin Huizing van hoofdsponsor Hivos het filmfestival in bioscoop 'Het Ketelhuis'. "De Roze Filmdagen is een prachtig filmfestival met een rijk divers aanbod aan films binnen het LGBTQ-thema", zegt wethouder Kukenheim in de festivalkrant. "Wat begon als een kleinschalig, underground festival is nu uitgegroeid tot bijna tienduizend bezoekers in 2014. Dat is toch iets waar we als stad enorm trots op mogen zijn".

BN'ers
Vanaf donderdag 19.00 uur is 'Het Ketelhuis' op het Westergasterrein de bestemming van tal van bekende en minder bekende Nederlanders die de openingsavond bijwonen. Onder hen zijn Tanja Ineke, voorzitter van het COC, Elly Lust, woorvoerder van de politie Amsterdam, en acteur Everon Jackson Hooi, beter bekend als Bing Mauricius in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden.
Verder zal regisseuse Tara Fallaux aanwezig zijn. Haar documentaire Over the Rainbow beleeft zaterdag de wereldpremiere op de Roze Filmdagen. Die documentaire gaat over de nu 83-jarige Leny Wiggers die op late leeftijd uit de kast kwam en zich sindsdien vol overgave in het lesbische leven heeft gestort.

Eregast

Eén van de eregasten tijdens de opening is Hong Khaou, de van oorsprong Cambodjaanse regisseur van de openingsfilm Lilting, zijn eerste speelfilm. Eerder vertoonde de Roze Filmdagen zijn succesvolle korte films Spring en Summer. "Ik ben trots en vereerd dat Lilting de openingsfilm is van de 18e Roze Filmdagen", reageert regisseur Khaou vanuit Londen. "De Nederlandse première maakt me zowel nerveus als opgewonden".

Tienduizend bezoekers
Het bestuur van de Roze Filmdagen mikt dit jaar weer op ongeveer tienduizend bezoekers. "En daarmee is de Roze Filmdagen qua bezoekersaantal na de Gay Pride het grootste homo-evenement van Amsterdam", zegt voorzitter Huib Koeleman. "Die status willen we de komende jaren uitbouwen. Dankzij onze nieuwe hoofdsponsor Hivos en alle andere sponsors hopen we onze ambities waar te kunnen maken".

Voor meer informatie over de 'Roze Filmdagen' – 12 t/m 22 maart 2015:  RozeFilmdagen.nl

bronnen: KamKrant.nl / YouTube.com