dinsdag 31 maart 2015

Australië - LGBT's → 'Onderzoek' | "Hetero tiener jongens meer Homofobisch"

Uit een Australische studie blijkt dat ondanks het feit dat er veel support is voor het homohuwelijk, de boodschap: "Het is oké om homo of lesbisch te zijn", nog steeds niet aankomt bij jongeren. Uit het onderzoek door BeyondBlue blijkt dat één op drie tiener jongens geen vrienden wil zijn met een homo of lesbienne, en twee derde van de tiener jongens zegt dat ze al eens getuige waren van homofobisch pesten, aldus GayStarNews.com en HoLeBi.info.

Het Australische nationale depressie initiatief BeyondBlue ondervroeg 14 tot 17 jarige jongens. Uit het onderzoek bleek ook dat één op vijf het nog steeds moeilijk vind om een homo hetzelfde te behandelen als een hetero. En zes op tien zeggen dat ze persoonlijk al eens getuige waren van homofobische pesterijen, en vier op tien was getuige van homofobisch gepest via sociale media.

Verder zegt één op vier dat het gebruik van woorden als 'homo', 'dyke' of 'verward' om iemand te beschrijven die homo of lesbisch is, niet zo heel slecht bedoeld is. Ook één op vier zegt dat het niet erg is iemand 'homo' te noemen wanneer die geen homo is. Vier op tien jongens gaven aan zich ongemakkelijk te voelen in de nabijheid van een homo jongen, en evenveel zegt een probleem te hebben wanneer iemand in hun vriendenkring homo zou blijken te zijn.

BeyondBlue komt met de cijfers om hun campagne 'Stop Think Respect, Left Hand', onder de aandacht te brengen. Waarbij men de boodschap wil verspreiden dat iemand pesten omdat hij homo is even dom is als iemand pesten omdat hij linkshandig is. Want het is eigenlijk nog niet zo heel lang geleden dat mensen die linkshandig zijn werden uitgesloten en zelfs gepest. Vooral omdat vanuit religie werd gesteld dat links zijn des duivels was.

BeyondBlue zegt dat de campagne zeer nodig is omdat eerder ook al bleek dat homofobie onder jonge heteroseksuele jongens erg aanwezig is. En men weet ondertussen dat er veel meer zelfmoorden zijn onder HoLeBi-jongeren dan onder hetero-jongeren, ook dat wil men tegen gaan. De onderstaande campagne video zal ook worden getoond in bioscopen en op plaatsen waar jongeren samen komen. BeyondBlue richt zich trouwens ook op alle andere vormen van discriminatie.

bronnen: HoLeBi.info / GayStarNews.com / YouTube.com