dinsdag 10 maart 2015

Den Haag – Senaat | "Het ontslaan van LHB-docenten is definitief verboden" ‼


Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer officieel ingestemd met een wet die het onmogelijk maakt homo- en bi-seksuelen te ontslaan vanwege hun geaardheid. Een ruime meerderheid ging dinsdag akkoord met een initiatiefwet van D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks.

Alleen ChristenUnie en SGP stemden tegen. Met de nieuwe wet stemde de Eerste Kamer voor afschaffing van de zogenoemde 'enkele-feitconstructie', waarmee religieuze scholen nu nog lesbische, homoseksuele en biseksuele leerlingen mogen ontslaan, weigeren of wegsturen.

De Tweede Kamer stemde op 27 mei 2014 al voor het wetsvoorstel van Bergkamp. Volgens de enkele-feitconstructie mochten religieuze scholen LHB's weliswaar niet wegsturen op grond van het 'enkele feit' van hun seksuele gerichtheid, maar wel op grond van zogenaamde 'bijkomende omstandigheden'. Zo ontsloeg een orthodox-gereformeerde basisschool in Oegstgeest docent Duran Renkema met een beroep op dit wetsartikel, toen die een relatie kreeg met een man.

Door het afschaffen van de enkele-feitconstructie lost het parlement haar vijfde en laatste belofte in uit COC's Roze Stembusakkoord. In dit
akkoord deden negen politieke partijen op 3 september 2012 vijf beloften aan COC Nederland. Daardoor kwam er verplichte voorlichting op school (1 december 2012), een einde aan het fenomeen weigerambtenaar (1 november 2014) en een wet waarmee lesbische moeders eenvoudig juridisch ouder kunnen worden (1 juli 2014).

Dankzij de transgenderwet hoeven transgenders sinds 1 juli 2014 geen operaties meer te ondergaan om hun officiële geslachtsregistratie te kunnen wijzigen. Door schrappen van de enkele-feitconstructie mogen religieuze scholen binnenkort geen LHBT-leerlingen en -docenten meer wegsturen.

Zie ook:  Historische dag: "Senaat schrapt ontslagmogelijkheid Homo-docent"  Senaat schrapt ontslagmogelijkheid LHB-docent

bronnen: GaySite.nl / YouTube.com