woensdag 29 april 2015

België | "Expertisecentrum 'Sensoa' is enthousiast over nieuwe Hiv-zelftest" ‼

In het Verenigd Koninkrijk kun je nu online een Hiv-zelftest kopen. Sensoa is enthousiast. "Het kan de poort openen tot zorg". De BioSure HIV Self Test is de eerste testkit die een wettelijke toelating krijgt van de Britse overheid. De test kreeg het CE-label, wat betekent dat hij in Europa mag gebruikt worden.

De zelftest kost 40 euro en wordt discreet toegestuurd. Bij Sensoa juichen ze dergelijke initiatieven toe. "Zolang het mensen maar tot een test kan brengen", zegt Thierry Franck van Sensoa in De Morgen. "Zo'n zelftest kan een eerste stap zijn tot zorg. Het is niet ideaal natuurlijk, maar het is beter dan niets".

Naar schatting een op de zes homomannen weet niet dat hij besmet is. Sensoa voert al langer campagne rond Hiv-test en het sensibiliseren rond seks met Hiv. Immers, wie net besmet is, is zeer besmettelijk voor zijn sekspartners.

Het zijn net die mensen die je met zo'n zelftest kunt bereiken. "Er is vaak angst, mensen die het niet willen weten of die ervan overtuigd zijn dat ze nooit risico hebben gelopen. Hoe meer je over testen spreekt, hoe meer je dat normaliseert. Een test hoort erbij, net zoals condoomgebruik".

Een zelftest is dan wel drempelverlagend, het geeft een vals gevoel van veiligheid. Zo'n test belooft een resultaat na vijftien minuten, terwijl een dokter het bloedmonster naar een lab stuurt. Dat duurt snel een week. "Maar bij een klassieke test is de vensterperiode wel kleiner. Een zelftest heeft een vensterperiode van drie maanden. Als je negatief test, dan wil dat zeggen dat je drie maanden geleden Hiv-negatief was. Bij een klassieke test is dat drie weken", zegt Franck. De vensterperiode is met andere woorden de tijd tussen een besmetting met Hiv en het moment waarop het virus in het lichaam opgespoord kan worden door een Hiv-test.

Er zijn tal van Hiv-zelftests. De BioSuretest belooft 99,7 procent accuraatheid. Maar hoe betrouwbaar is dat allemaal ?! "Check altijd of de test een CE-label heeft en volg de gebruiksaanwijzing nauwgezet. Is de test positief, ga dan naar de huisarts of een hulpcentrum voor een confirmatietest. Een eerste test biedt nooit 100 procent zekerheid. Vals positieven zijn steeds mogelijk. Zo'n test reageert op antistoffen. Als je een ernstige verkoudheid te pakken hebt, dan kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je positief test, terwijl je eigenlijk niet besmet bent".

bronnen: ZiZo-Magazine.be / DeMorgen.be / HivSelfTest.co.uk / YouTube.com