maandag 27 april 2015

Russia - Lena Klimova | Russische Homofoben bedreigen activist Lena Klimova

Leuk zijn ze, deze Russische jongelui. Ze trekken gekke bekken naar de camera, poseren vrolijk met poes, hond of geit en slingeren een LHBT-activiste de akeligste dingen naar het hoofd: "Ik zou je wurgen met m'n blote handen".

De Russische Lena Klimova zette een online support netwerk op voor jonge LHBT's in Rusland, Children-404, vergelijkbaar met de It Gets Better campagne. Het leverde haar een stortvloed aan gruwelijke verwensingen op via VKontakte, het Facebook van Rusland: "Scheldpartijen, verwensingen en doodsbedreigingen". Met foto van de afzenders erbij.

Best olijk
Het bracht Klimova op het idee om een fotoalbum te maken met de publiek beschikbare foto's van haar haters: Beautiful People and What They Say To Me. Best leuke jongelui, zo op het oog. De teksten die ze Klimova naar het hoofd slingeren, plaatste ze erbij: "Ik zou je met m'n blote handen wurgen", zegt een knappe jonge vrouw. "Ik zou je afschieten als ik de macht had", schrijft een jongen die op een olijke selfie poseert met z'n vriendin.

Vreemd contrast
Op de website GlobalVoicesOnline staan een aantal van de berichten vertaald in het Engels, maar zijn de homofoben discreet onherkenbaar gemaakt. In het fotoalbum van Klimova zijn de volledige foto's te zien van de jongelui in alledaagse situaties. Het levert een vreemd contrast op met de teksten die ze uitslaan.

Caspar Pisters
Auteur Caspar Pisters (38) schrijft als freelance redacteur voor diverse kranten en tijdschriften (o.a. voor L'HOMO). Nu L'HOMO in de winkel ligt, blogt hij voor LindaNieuws.nl     

bronnen: LindaNieuws.nl - L'HOMO / GlobalVoicesOnline.org / VK.com