maandag 29 juni 2015

Amsterdam - Hartjesdagen | "Na twee jaar weer 'Hartjesdagen' op de Wallen"

Na twee jaar afwezigheid, is er dit jaar weer wél een editie van de befaamde Hartjesdagen op en rond de Amsterdamse Zeedijk. Dat meldt de lokale zender AT5 op haar website. Traditiegetrouw zullen mannen zich weer verkleden als vrouw en vrouwen als man, maar er is meer. Volgens de organisatie is er een "nieuwe vorm bedacht, die voor alle ondernemers en bewoners van het gebied interessant is".

De Hartjesdagen vinden plaats op zaterdag 15, zondag 16 en maandag 17 augustus. Op zaterdag zal de 'Nacht van de Romantiek' georganiseerd worden in diverse (horeca)gelegenheden op en rond de dijk. Op zondag is het tijd voor de Zeedijkdag, met een buurtbrunch, drakendans en opera voor en door buurtbewoners. Op maandag is het dan Hartjesdag, met de verkiezing van Hartje en Queen 2015, degene die zich het best verkleed heeft als iemand van de andere sekse.

Hartjesdag is een feestdag die van oudsher op de derde maandag in augustus wordt gehouden. Naar verluidt werden de eerste Hartjesdagen al in de middeleeuwen gehouden. In 1997 besloot de Buurtvereniging Zeedijk het aloude evenement nieuw leven in te blazen. In 2013 gingen de Hartjesdagen niet door, vanwege geldgebrek. In 2014 werd opnieuw een poging gedaan om het feest op poten te zetten, maar toen was er niet genoeg tijd voor de organisatie.

In de loop der jaren werd het evenement steeds omvangrijker en uitgebreid naar meerdere dagen, waardoor het de naam Hartjesdagen kreeg. Met name de optocht van travestieten en andere verklede mannen en vrouwen trekt ieder jaar tienduizenden belangstellenden. Klik HIER voor meer informatie over de komende Hartjesdagen.


bronnen: GaySite.nl / AT5.nl / StichtingHartjesdagen.nl / YouTube.com - Kosmatech