woensdag 17 juni 2015

Eisenstein in Guanajuato | "Homo-film van 'Peter Greenaway' naar Rusland" ‼

Eisenstein in Guanajuato, de nieuwe 'omstreden' film van de Nederlands-Britse regisseur 'Peter Greenaway', wordt uitgebracht in Rusland.

Dat heeft distributeur Cinemien woensdag gemeld.

De film is aangekocht door filmmaatschappij Volga. De release is opmerkelijk omdat het Russische filmfonds weigerde de film financieel te steunen omdat homoseksualiteit een prominente rol speelt in het verhaal. De 'promotie' van homoseksualiteit is in Rusland bij wet verboden. 

De film vertelt over het leven van de beroemde Russische regisseur 'Sergej Eisenstein' en concentreert zich vooral op een homoseksuele affaire die hij in de jaren dertig in Mexico had toen hij daar een film draaide. Eisenstein, die wereldberoemd werd met zijn film Battleship Potemkin, wordt beschouwd als een van de grootste filmmakers die Rusland ooit heeft voortgebracht.

Om in Rusland te worden uitgebracht moet een film een stempel van goedkeuring krijgen van het ministerie van Cultuur. Het is nog niet duidelijk of dit problemen gaat opleveren voor de film van Greenaway. Eisenstein in Guanajuato ging in februari in première op het festival van Berlijn. De film is vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien.

Vijftig
De 73-jarige Greenaway, die ooit begon als schilder, maakte de afgelopen kwart eeuw meer dan vijftig films. Zijn verhalen zijn meestal zeer gelaagde zwarte komedies met weinig plot en een surrealistische, weelderige vormgeving. Hij regisseerde onder meer de omstreden film The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover die onder meer kannibalisme aansnijdt. Ook maakte hij de film Nightwatching, over het leven van schilder Rembrandt van Rijn.

Hoewel Greenaway in Wales werd geboren, woont en werkt hij al bijna twintig jaar in Amsterdam.

Zie ook:  Film over Homoseksuele affaire wordt uitgebracht in Rusland  /  Omstreden 'Homofilm' naar Rusland

bronnen: Telegraaf.nl / YouTube.com