zondag 2 augustus 2015

Amsterdam – Gay Pride | "Amsterdam beleeft drukste 'Canal Parade' in jaren"

De Canal Parade was dit jaar 'de drukste in jaren , aldus de gemeente Amsterdam. Ongetwijfeld was het fraaie zomerweer daar debet aan. Honderdduizenden mensen trokken naar de binnenstad. Op sommige plekken was het zo druk dat de politie Twitterde daar niet naar toe te gaan. Het was feest in de stad: "De politie spreekt van een 'zeer rustig verlopen evenement', zonder incidenten". De Canal Parade lijkt op Koningsdag, maar dan zonder de agressieve toestanden die dat feest nogal eens ontsieren.

Bekijk ook:
KamKrant.nl – Video | "Gay Pride Amsterdam" ... Het allerlaatste videoverslag ‼  /  Video | "Brand op boot tijdens Canal Parade"    

De botenparade was kleurrijk en uitbundig. De meeste boten 'hielden zich' aan het thema van dit jaar – Share, al was er op de meeste boten niet veel meer te zien dan een menigte kleurrijk uitgedoste enthousiastelingen. Alsof de organisatie een wedstrijd had uitgeschreven 'hoeveel hossende mensen passen er op een boot zonder dat er één in het water kukelt'. Persoonlijk vond ik de boot van COC Nederland dé absolute topper. Die won de juryprijs voor 'Beste boodschap', en terecht.


Het COC bracht een ode aan de kus: "Twee mannen en twee vrouwen werden om de beurt op een regenbooglift omhoog getild om elkaar op grote hoogte – goed zichtbaar ‼ – te zoenen". Het was een antwoord op een onlangs verschenen rapport waaruit blijkt dat Nederlanders het prima vinden als homo's en lesbiennes met elkaar trouwen, maar dat menigeen nog altijd walgt bij het zien van twee zoenende dames of heren. De Koninkrijksboot was de winnaar in de categorie 'Beste verbeelding van het thema (Share)', de boot van de ING kreeg de prijs voor de 'Mooiste uitvoering'.

Zie ook:
bronnen: Gay.blog.nl / NPO.nl – AvroTros