zondag 20 september 2015

Amsterdam – Oude Kerk – Photo Award – 18-09-'15 | Pride Photo Award 2015

Vrijdag 18 september vond in de Amsterdamse Oude Kerk de prijsuitreiking en opening plaats van de expositie van Pride Photo Award 2015, de vijfde editie van de internationale wedstrijd voor foto's over seksuele (LHBT) en gender diversiteit. De foto's zijn tot en met 25 oktober in de Oude Kerk te zien. Volgens voorzitter Margriet van de Linden zijn zowel kwaliteit als kwantiteit nooit zo hoog geweest als dit jaar: in totaal zonden 395 fotografen uit 60 landen meer dan 3.600 foto's in. Een jury moest daaruit de drie beste foto's en/of fotoseries kiezen in vier categorieën (Gender, Stories of Love & Pride, Open, Single Image en Special Mention). 

De Italiaanse fotografe Marika Puicher won de eerste prijs in de categorie 'Gender' en de tweede in de categorie 'Stories of Love and Pride', tevens het thema van deze editie, maar ook dé Pride Photo Award 2015: een foto van het 11-jarige meisje Eli dat buiten speelt met haar broertje. Ogenschijnlijk een alledaags tafereel, maar er zit een heel verhaal achter. Eli is een transgender meisje, door haar ouders en broertje volledig als meisje geaccepteerd. Haar broertje is half zichtbaar achter haar te zien, alsof zij uit de gedaante van de jongen stapt en hij de schaduw van haar verleden belichaamt. Er waren meer series rondom gender en transgenders; persoonlijk vindt ik deze items de laatste jaren een tikkeltje oververtegenwoordigd, al vertelt iedere foto op zich natuurlijk wel een (vaak aangrijpend) verhaal.
           

                                          
'Days of Melancholy' greep mij aan. Tatiana Vinogradova fotografeerde Russische homo's: prachtig uitgelichte Erwin Olaf-achige settings, waarin mannen totale ontreddering, eenzaamheid en uitzichtloosheid uitstralen. Een andere aangrijpende serie vond ik 'Asylum' van de Ghanees Eric Gyamfi. Zijn ouders weten niet beter dan dat hij naar een andere stad in Ghana is afgereisd. Gyamfi: "Als ze wisten dat ik in een kerk deze foto's (in een vaag-religieuze setting) tentoonstel en er een prijs voor krijg, dan zouden ze dat niet verkroppen". Hij won er de eerste prijs in de categorie 'Open' mee en zei: "Ik ben heel blij dat ik hier mijn verhaal en dat van anderen zoals ik kan vertellen".

Waarschijnlijk geldt dat voor alle fotografen die werk inzonden. Ze komen van overal op de wereld, uit uiteenlopende milieus en vertellen stuk voor stuk hún verhaal. "Ik heb nog nooit zoveel over andere culturen geleerd als tijdens het jureren", zei juryvoorzitter Frank Kalero in zijn openingsspeech, voordat Pride Photo-voorzitter Margriet van der Linden de prijzen uitreikte."Be proud of yourself", zei zij in haar toespraak. Trots: Pride Photo Award mag dat zijn, als enige fototentoonstelling in zijn soort op de aardbol. Er zijn plannen om de tentoonstelling niet alleen door Nederland, maar ook over de grens te laten rondreizen.


bronnen: Gay.blog.nl – Erik Feenstra  / YouTube.com  MVS.nl