maandag 21 september 2015

Voorkom Homo- en Transfoob geweld, verbeter samenwerking OM en Politie ‼

Te vaak wordt Amsterdam opgeschrikt door gewelddadige incidenten tegen LHBT's. De laatste maanden lijkt het geweld tegen met name transgenders en travestieten meer voor te komen. D66 maakt zich zorgen over deze toename en vreest ook dat er nog meer gewelddadige incidenten zijn dan nu worden gemeld of geregistreerd. 

D66 raadslid en woordvoerder LHBT beleid Jan-Bert Vroege: "Travestieten en andere paradijsvogels verdwijnen steeds meer uit het Amsterdamse straatbeeld. Omdat ze zich niet meer veilig voelen. Juist in onze vrije stad Amsterdam moet iedereen zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen om te dragen wat ze willen. Ik wil van het college weten wat ze van plan zijn om meer homo-en transfoob geweld te voorkomen". 

Vervolging blijft uit door verouderde ICT
Ook maakt D66 zich zorgen over de registratie van aangiften en samenwerking tussen het OM en de politie. Momenteel worden aangiftes door Roze in Blauw, het LHBT netwerk van de politie, handmatig, en daardoor arbeidsintensief, gecodeerd met een zogenaamde LHBT-code. Deze worden volgens een Officier van Justitie door verouderde ICT echter niet doorgezet in de systemen van het OM. Kans op vervolging is hierdoor aanzienlijk lager. 

Jan-Bert Vroege wil van het college weten wat hier aan gedaan kan worden: "Zolang politie en het OM niet goed samenwerken, notabene door verouderde ICT systemen, om geweldsdelicten tegen LHBT's aan te pakken en de daders te vervolgen, zal het aantal incidenten niet afnemen. LHBT's voelen zich nu niet veilig en niet serieus genomen".

Aangifte doen 'heeft geen nut'
Uitgescholden of bespuugd worden is voor de meeste LHBT'ers geen reden om aangifte te doen. Vaak hebben zij het idee dat dit geen nut heeft, omdat het incident dan al gebeurt is en het opsporen van de daders lastig is . Vroege wil dat het college maatregelen treft en heeft vragen aan de wethouder gesteld:  "Om homo-en transfoob geweld tegen te gaan moet duidelijk worden hoe vaak, waar en wanneer dit voorkomt. Preventie op scholen is hard nodig, maar ook het opsporen en vervolgen van geweldsplegers moet het aantal incidenten omlaag brengen".

Zie ook:
Zorgen over toenemend geweld tegen LHBT's  /  Geweld tegen LHBT's in Amsterdam neemt toe  /  Geweld tegen Homo's neemt toe  

bronnen: D66·Amsterdam.nl – Jan-Bert Vroege / AT5.nl / YouTube.com