zondag 4 oktober 2015

COC – 30 sept. | Partnerschap voor internationale LHBT-emancipatie getekend

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en COC Nederland tekenden op woensdag 30 september een Strategisch Partnerschap voor internationale LHBT-emancipatie en mensenrechten. De organisaties gaan de komende vijf jaar gezamenlijk de LHBT-beweging in zestien landen versterken.

Het Strategisch Partnerschap werd getekend tijdens een feestelijke bijeenkomst op het ministerie van Buitenlandse Zaken door Eric Hilberink (plv. directeur Multilaterale Instellingen en Mensenrechten, ministerie van Buitenlandse Zaken) en Koen van Dijk (directeur COC Nederland).

Onder de titel Partnership for Rights, Inclusivity, Diversity and Equality (PRIDE) gaan het ministerie en COC Nederland zich de komende vijf jaar inzetten om buitenlandse LHBT-organisaties te versterken. Daarbij ligt het accent op beleidsbeïnvloeding en belangenbehartiging. Het partnerschap concentreert zich op 16 landen waaronder Belize, Burkina Faso, Kameroen, Ghana, Guyana, Indonesië, Haïti, Malawi, Myanmar, Vietnam, Pakistan, Senegal en Tanzania.

COC zal zich met organisaties uit deze landen ook inzetten voor LHBT-mensenrechten bij regionale en globale mensenrechtenfora zoals de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties. Het partnerschap besteedt bijzondere aandacht aan thema’s als religie, LBT-vrouwen en armoedebestrijding.

Dankzij het strategisch partnerschap kan COC Nederland nu LHBT-organisaties in totaal 35 landen ondersteunen. Het COC wordt daarmee één van de grootste organisaties op het gebied van LHBT-mensenrechten in de wereld.

COC Nederland is al jaren actief op internationaal niveau. Zo ondersteunt het COC organisaties in Afrika, Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en voormalige Sovjetrepublieken in het kader van o.a. het programma Bridging The Gaps. Ook gebruikt het COC haar consultatieve status bij de Verenigde Naties om de stem van LHBT-activisten uit de hele wereld te laten horen op het wereldtoneel.

Dat het COC één van de 25 partners van minister Lilianne Ploumen wordt op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, werd bekend op 30 januari jl. PRIDE gaat op 1 januari 2016 officieel van start.

Zie ook:  

bronnen: COC.nl - COC Nederland / YouTube.com