zondag 11 oktober 2015

Happy 'Coming Out Day' | "Vandaag is het (inter)nationale Coming Out Dag" ‼

Vandaag – 11 oktober 2015 – is het weer de internationale Coming Out Day → in Nederland en België: Coming Out Dag. Op deze dag wordt er in vele plaatsen in de wereld aandacht geschonken aan het moment waarop een homo, lesbienne of biseksueel openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid uit komt, wat men ook wel uit de kast komen noemt. 

Op Coming Out Day spoort men mensen aan om niet langer in de kast te blijven als homo, lesbienne of biseksueel, en verwijst men naar het feit, dat gelijk waar je woont, gelijk waar je bent geboren, Coming Out nooit écht makkelijk is. Ook staat men stil bij het feit dat het voor veel HoLeBi's / LHBT's extra moeilijk is omdat ze in een land wonen waar homoseksualiteit strafbaar is, zo zijn er nog steeds 70 landen, maar ook in sommige andere landen waar homoseksualiteit niet strafbaar is, kan het soms erg moeilijk zijn.

Verder verwijst men op deze dag ook naar het feit dat een HoLeBi eigenlijk zijn of haar hele leven lang uit de kast moet blijven komen. Zelfs al denk je dat iedereen het weet, toch zullen er steeds nieuwe situaties komen waarbij je nieuwe mensen leert kennen. Dan heb je de keuze wel of niet uit de kast komen. Want het is natuurlijk niet verplicht om uit de kast te komen. Niemand zal je daar toe dwingen, die keuze maak je altijd zelf. Wel zullen de meeste LHBT's, die al uit de kast zijn, het je aanraden, omdat je jezelf dan veel vrijer zal voelen, maar het blijft altijd jou beslissing om wel of niet uit de homo, lesbische of biseksuele kast te komen.

De eerste Coming Out Day wereldwijd ging door in 1988 in de VS. De eerste Coming Out dag in Nederland was er in 2009. Wanneer de eerste keer was dat men in België de dag vierde is niet bekend, maar vermoedelijk was dat enkele jaren na Nederland. Tot slot viert men Coming Out Dag wereldwijd enkel met kleine activiteiten georganiseerd door lokale HoLeBi-organisaties, al dan niet in samenwerking met heteroseksuele sympathisanten.

Zie ook:
bronnen: HoLeBi.info / YouTube.com