donderdag 12 november 2015

Cruisen | "Middelen die worden ingezet in de strijd tegen cruisende Homo's" ‼

Het naaktstrand van het Groningse Meerwijck zucht onder de op seks beluste homo's. Dat schreef RTV Noord eerder deze week. Homoseksuele mannen die elkaar op openbare plaatsen – parken, natuurgebieden of parkeerplaatsen – opzoeken voor seks, zijn een bekend verschijnsel. Het is hartstikke prettig dat mannen met bepaalde behoeftes die op deze manier kunnen bevredigen, maar het cruisen zorgt soms ook voor overlast.

In Meerwijck jagen de cruisende mannen bijvoorbeeld 'gewone' naaktrecreanten weg, terwijl het naaktstrandje juist voor hen bedoeld is. In de strijd tegen de cruisers zet de gemeente nu surfers in. Vroeger mochten surfers alleen op een andere plek met hun plank het water in, maar de gemeente vraagt hen nu juist in de buurt van het naaktstrand te surfen, omdat dat de cruisende mannen zou afschrikken. Er worden geen problemen tussen surfers en gewone naaktrecreanten verwacht, want "de rust- en ruimtementaliteit van naaktrecreatie sluit goed aan bij de ontspannen sfeer van de surfers. De verwachting is dat beide groepen elkaar hierin wel zullen vinden", aldus de gemeente.

Omdat simpele verbodsborden de doorgewinterde cruiser niet tegenhouden, wordt vaker naar onorthdoxe middelen gegrepen om ongewenste buitenseks tegen te gaan. Dit zijn de meest opvallende maatregelen die de afgelopen jaren zijn ingezet tegen wildseksende mannen.

Anti-Homo runderen
Waar zou je nou echt van balen als je ergens in de bosjes de liefde aan het bedrijven bent ?!  Juist, een gigantisch beest dat zich in je intieme avontuur mengt. Dat moeten ambtenaren van de gemeente Amsterdam hebben gedacht toen ze besloten om Schotse hooglanders te laten grazen in het bekende cruisegebied De Oeverlanden. Het idee sloeg aan, en de gemeentes Haarlemmermeer en Spaarnwoude namen het Amsterdamse idee over. Daar schreef De Telegraaf al in 2004 een artikel over. Dat stuk staat niet in het online archief van de krant, maar gelukkig nog wel op de site van gezelligheidsvereniging Stormfront. Gelukkig, want anders zouden we misschien het heerlijke woord 'anti-homo runderen' dat in het artikel wordt genoemd, zijn vergeten. De anti-homo hooglanders hadden alleen niet het gewenste effect. In 2005 schreef de Volkskrant een stuk met de kop "Cruisende homo's bij Amsterdam weerstaan Schotse hooglanders", en ook vandaag de dag is het nog cruisen wat de klok slaat op De Oeverlanden, ondanks de aanwezigheid van de groot uitgevallen koeien.

Een veld vol poep
In 2001 nam een groep Zwollenaren het heft in eigen hand. De boze burgers moesten niets hebben van de homo's die in een bosje in de buurt naakt rondliepen. Bovendien zouden er orgies worden gehouden. Daarom lieten de woedende buurtbewoners een giertank in het bosje leeglopen. Het klinkt inderdaad niet erg aanlokkelijk, het liefdesspel spelen terwijl je tot aan je enkels in de kak staat. Nadeel van deze aanpak is wel dat het bos waar kinderen tot voor kort niet konden spelen omdat er naakte mannen rondliepen, nog steeds geen ideale plek is om lekker te ravotten. Niemand zit te wachten op een met stront besmeurd kind.

Brandnetels
De natuur lijkt de beste vriend van de gemeente Amsterdam. De oplossing voor cruiseoverlast wordt in de hoofdstad niet alleen gezocht in het dierenrijk, ook de plantenwereld wordt ingezet in de strijd. In Het Twiske, een natuurgebied ten noorden van Amsterdam, stikte het van de cruisende mannen, vooral in de buurt van het plaatselijke naaktstrandje. Om daar iets aan te doen, stopte de gemeente een paar jaar geleden met het wieden van de brandnetels die er uit de grond schieten. In de brandnetels is het natuurlijk niet echt lekker ballen, en leg maar eens aan je vrouw uit hoe je aan die bultjes op je billen bent gekomen, tijdens je wekelijkse 'biljartavondje'.

Alsof de afschrikwekkende werking van brandnetels nog niet genoeg was, legde de gemeente ook een mountainbikepad aan, zodat onoplettende heren niet alleen hun billen branden, maar ook nog eens van hun sokken worden gereden.

Bomen in het bos
Deze maatregel is niet echt bedoeld om buitenseksende homo's weg te jagen, maar wel om hun cruisegedrag een beetje binnen de perken te houden. Het Kralingse Bos in Rotterdam is een bekende ontmoetingsplaats voor meneren. Dat vindt de gemeente op zich prima, maar het seksgedoe moet wel binnen een bepaald gebied plaatsvinden. Daarom heeft de gemeente iets slims bedacht om de homo-ontmoetingsplaats in het bos af te bakenen: bomen. Er liggen boomstammen in het bos, die de grens moeten aangeven tussen het gebied waar openbare seks oké is, en waar je gewoon je broek aan moet houden. De grensmarkering is alleen niet zo gelukkig gekozen. Ben Groos van het COC vertelde tegen RTV Rijnmond: "Overal liggen boomstammen in het bos. Ik zie niet waar de zone begint of eindigt".

De tactiek van de verschroeide aarde
De tactiek van de verschroeide aarde is een militaire strategie die al werd gebruikt in de tijd van de oude Grieken. Het komt er kort gezegd op neer dat je een plek totaal met de grond gelijk maakt, zodat er voor de vijand helemaal niets meer te halen valt. Dat is precies wat de gemeente Apeldoorn in 2011 deed. Daar waren ze de overlast door cruisende homo's op een parkeerplaats langs de A1 zo beu, dat men besloot om rigoureuze maatregelen te nemen. Het bosje naast de parkeerplaats lag bezaaid met lege blikjes en condooms, en daar moest iets aan gebeuren. Daarom besloot de gemeente om het hele bos weg te halen. Alle bomen werden gekapt, en de struiken uit de grond getrokken. Zelfs een heuveltje waarachter de hitsige homo's beschutting zochten, werd compleet weggegraven, zodat er een overzichtelijk terrein achterbleef, waarop geen cruiser zich meer waagt.

Ouderwetse razzia's
Als helemaal niets meer helpt, is brute onderdrukking altijd nog een optie. In 2008 was de politie in Tilburg de overlast van mannen die de liefde consumeerden op een aantal parkeerplaatsen zat, waarop stevige maatregelen werden getroffen. Een peloton agenten werd op de heren afgestuurd. De namen van 25 mensen werden opgeschreven, en er werd gedreigd boetes te sturen naar de huisadressen van deze mannen. De landelijke politiek vond deze intimidatiepraktijken toch iets te gortig, en na kamervragen van de SP over de 'homorazzia' moest de Tilburgse politie door het stof.

De ideeën om homoseks op publieke plaatsen tegen te gaan zijn talrijk, maar ze lijken vooral gericht op het bestrijden van cruisen – alsof het een kwaad is dat nodig uitgeroeid moet worden – in plaats van een oplossing te zoeken waarin alle partijen zich kunnen vinden.

Ik vroeg Jan-Willem de Bruin van het COC wat hij van deze maatregelen vindt. "Cruisen is van alle tijden", zei hij aan de telefoon. "Je lost het probleem met dit soort maatregelen niet op, maar verplaatst het alleen maar. Als cruisers zich niet meer thuisvoelen op de ene plek, gaan ze ergens anders naartoe. En daar veroorzaken ze dan misschien nog wel meer overlast".

Op mijn vraag wat volgens hem dan de oplossing is voor de overlast die mensen ervaren antwoordde hij: "Je zou ermee kunnen beginnen het er met de cruisende mannen over te hebben. Als je samen gaat praten, kan je ervoor zorgen dat je elkaar niet in de weg zit. Daarnaast zou je kunnen overwegen het cruisen als het ware te faciliteren, of op zijn minst toe te staan op bepaalde vaste plekken. Als omwonende weet je dan: in dat bosje wordt gecruist, daar moet ik misschien met een boogje omheen lopen".

Zoals wel vaker werkt regulering beter dan repressie. De maatregelen die de overheid verzint zijn een symptoombestrijding, maar dragen niet bij aan een brede oplossing. Al blijft de gedachte aan serieuze ambtenaren die verwoed brainstormen over oplossingen voor overlast van seks in de openlucht tamelijk hilarisch.

bronnen: Vice.com / YouTube.com