dinsdag 29 december 2015

Het interessantste LHBT-Nieuws van 2015 | Het 'Roze Jaaroverzicht' van 2015

Het was het jaar waarin homo's in alle 50 staten van de VS mochten trouwen. Het jaar waarin de Ieren voor het opengesteld huwelijk stemden, maar de Slovenen tegen. We leerden Caitlyn Jenner kennen, maar ook Kim Davis en Nederlandse homo's kregen het recht weer bloed te doneren, mits ze een jaar geen seks hebben gehad. Blik mee terug in dit roze overzicht van 2015.

Januari
  De coming-out van Austin en Aaron Rhodes gaat viral. Meer dan twintig miljoen mensen zagen de tranentrekkende video van de modellen- tweeling. Later in het jaar hadden ze een rolletje in Scream Queens, het Glee van 2015.

Februari
  De jongerensite van de EO Beam doet heel wat stof op waaien met een artikel over Thony, een jongen die homo was 'tot God ingreep'. En daar had de EO spijt van. Of toch niet
  De Nederlandse dragscene komt bij elkaar voor de eerste editie van Superball.

Maart
 Slecht nieuws voor fans van Looking. In maart wordt bekendgemaakt dat de serie geen derde seizoen krijgt. Kleine troost, er komt nog wel een afsluitende film.   

April
  De Raad van Europa neemt een resolutie aan waarin alle lidstaten worden opgeroepen transgenderdiscriminatie wettelijk aan te pakken. COC Nederland noemt het besluit 'baanbrekend'.
  In april volgen de berichten over Henk Krol elkaar in rap tempo op. De rechter moet bepalen of de oud-hoofdredacteur van de GayKrant subsidie moet terugbetalen. In juni wordt hij vrijgesproken: hij is niet zelf aansprakelijk voor de schuld van deGayKrant.

Mei
  De LHBT-acceptatie in Nederland voltooid ?! Nieuwe cijfers van het SCP laten een ander beeld zien: een derde van de Nederlanders ziet liever geen zoenende mannen. 
  Eind mei schreven de Ieren geschiedenis: als eerste land ter wereld kozen zij in een referendum vóór het openstellen van het huwelijk. Voor het ja-kamp kwamen maanden van campagne voeren tot een goed eind. Er stonden zelfs rijen op de luchthavens van mensen die terug naar Ierland vlogen om te stemmen. Toen de uitslag officieel bekend werd, barstte in de straten van Dublin een feest los dat nog tot in de kleine uurtjes doorging.

Juni
  Ongetwijfeld het hoogtepunt van het jaar als het om gelijke rechten gaat. Door een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof was het in één klap in alle vijftig staten voor stellen van hetzelfde geslacht mogelijk om te trouwen. In de hele wereld werd uitzinning gereageerd. President Obama noemde het 'een enorme stap richting gelijkheid'. #LoveWins ging viral en het Witte Huis en menig Facebook-profielfoto kre- gen een regenboog-makeover. 
  Met een fantastische fotoshoot in Vanity Fair maakt de wereld kennis met Caitlyn Jenner. Ze zal de rest van het jaar het LHBT-nieuws blijven beheersen: haar opmerkingen over het opengesteld huwelijk en "transgenders die eruitzien als mannen in jurken" vallen niet bij iedereen in goede aarde. Ze biedt haar excuses aan.
  In Amsterdam worden voor de eerste keer de Rainbow Awards uitgereikt aan mensen en organisaties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse homogemeenschap. Onder andere Karin Bloemen, Linda de Mol en Jeanine Hennis-Plasschaert vallen in de prijzen.

Juli
  Terwijl in Amsterdam de prideweek wordt geopend, vindt er bij de pride-parade in Jeruzalem een tragedie plaats. Zes mensen worden neergestoken door een strenggelovige man, die nota bene al eens eerder voor hetzelfde vergrijp is verooreeld. Er gaan duizenden mensen de straat op om tegen dit geweld te protesteren.
•  'Seksende homo's kunnen een spuitje krijgen.' Dat is de stigmatiserendekop die de Spits kiest bij een artikel over hepatitisvaccinaties.

Augustus
•  In Amsterdam wordt voor de twintigste keer de Gay Pride gehouden. Het bleef voor het eerst in jaren weer de hele dag droog tijdens de botenparade, wat resulteerde in 'de drukste Pride in jaren'. Niet iedereen kon genieten van dit succes. 
  In Amerika is weigerambtenaar Kim Davis een hot topic. Ze moet voor de rechter verschijnen en gaat vijf dagen de cel in. Later krijgt ze bezoek van de paus

September
  Politicus en docent Tom van den Nieuwenhuijzen wordt de nieuwe Mister Gay Netherlands.
  Een ontzettend onschuldig interview met een jong homostel op Goeree-Overflakkee stuit lezers op het gelovige eiland tegen de borst. De lo- kale krant Eilanden-Nieuws maakt het nog bonter: de hoofdredactie biedt haar verontschuldigingen aan.

Oktober
  De wereld stond begin oktober even op de kop. De Biebs werd tijdens een vakantie in Bora Bora poedeltjenaakt op de foto gezet. Terwijl we over elkaar struikelden om de NSFW-foto's te bekijken, reageerde de wereldster bij Ellen laconiek op het incident. 
  Hoera ‼ Homo's mogen bloed gaan doneren. Dat maakte minister Schippers eind oktober bekend. Maar er zat wel een flinke adder onder het gras: om te mogen doneren dienen homo's een jaar geen seks te hebben gehad ... COC Nederland noemde het besluit 'nauwelijks van prak- tisch belang'.
  Loiza wint Holland's Next Top Model. Na de audities kwam ze als transgender uit de kast: "Ik wil beoordeeld worden op wie ík ben, niet op mijn verhaal". Maar er was meer Top Model-nieuws dit jaar: het allerlaatste seizoen van America's Next Top Model werd gewonnen door de 'sexually fluid' Nyle DiMarco

November
  De vluchtelingencrisis leidde in het najaar tot veel naar LHBT-nieuws. Homo's in asielzoekerscentra in Nederland meldden dat zij werden bedreigd en geïntimideerd. In Gay&Night deed de 19-jarige Sarjon zijn verhaal. Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen apart op en in Alphen aan den Rijn gaat een groep van 10 LHBT's in hongerstaking.
•  In Drachten wordt de 25-jarige Bas geweigerd voor een stage, omdat hij een vriend heeft. 'Daar God dit uitleven van je seksuele geaard- heid nergens in zijn Woord goedkeurt', laat het agrarisch bedrijf A. Th. De Boer hem in een mailtje weten. Gelukkig ontvangt Bas daarna heel veel steun en aanbiedingen voor nieuwe stageplekken. 

December
  In Slovenië mag de bevolking zich uitspreken over een wet die het huwelijk openstelt voor iedereen. Helaas, twee derde van de bevolking stemt tegen en de wet wordt teruggedraaid.
  Karin Bloemen is de nieuwe Homomoeder. 'Ik zal de titel waardig dragen', laat ze weten.

bronnen: Gay.nl / YouTube.com