vrijdag 11 december 2015

USA – LGBT's | "Hillary Clinton verspreidt campagnefilm over LGBT-rechten" ‼

Hillary Clinton, presidentskandidaat in de voorronde van de Democratische Partij, heeft een campagnefilm verspreid waarin ze zich opwerpt als voorvechter van LGBT-rechten. "HoLeBi-rechten zijn mensenrechten. En mensenrechten zijn HoLeBi-rechten", is de te- neur van het campagnefilmpje. De politica maakt duidelijk dat voor haar de strijd voor gelijke rechten voor HoLeBi's en Transgender nog niet volledig is gestreden.

Opvallend is dat ze in de campagnespot scherp veroordeelt dat in 27 Amerikaanse staten mensen ontslagen kunnen worden omdat ze homo, lesbisch, bi of transgender zijn. Ook het feit dat door gebrekkige wetgeving de discriminatie tegen HoLeBi's op de huismarkt mogelijk blijft, wijst ze sterk af.

Historische last van Bill Clinton
Er komt echter kritiek op haar profilering als LGBT-medestander. Hillary Clinton krijgt af te rekenen met de beleidsmaatregelen van haar man  
en voormalig president Bill Clinton. Hij ondertekende bijvoorbeeld de Defense Of Marriage Act (DOMA), die het huwelijk definieerde als een verbintenis tussen een man en een vrouw. Later werd de wet ongrondwettelijk verklaard en het Hooggerechtshof van de VS opende nadien het huwelijk in alle staten.

Eerst verdedigde Hillary Clinton DOMA, maar nadien veranderde ze van standpunt. "Hillary Clinton steunt de gelijkheid van het huwelijk en hoopt dat het Hooggerechtshof de kant van de koppels van gelijk geslacht kiest en hun dit grondwettelijk recht toekent", klonk het bij monde van haar woordvoerster in de aanloop naar de uitspraak van het Hooggerechtshof.

Bernie Sanders roert zich
Bill Clinton introduceerde in 1993 ook Don't Ask, Don't Tell, het beleid dat HoLeBi's in het Amerikaanse leger verbood om over hun seksuele  
geaardheid te spreken. Met de steun van huidig president Barack Obama, eveneens lid van de Democratische Partij, werd dat discriminerende beleid herroepen.

Bernie Sanders, een Amerikaans presidentskandidaat die zich al sinds 1983 actief inzet voor HoLeBi- en Transgenderrechten, bekritiseert dan ook Hillary Clinton en haar campagne als LGBT-medestander. Sanders wedijvert met Clinton voor de nominatie om namens de Democratische Partij een gooi te doen naar de titel van Amerikaans president.

Sinds 1991 heeft Sanders zitting in het Amerikaanse Congres voor de staat Vermont. Daar verdedigde hij onder andere vurig homoseksuele sol- daten op het moment dat 'Don't ask, don't tell' werd ingevoerd. Sanders heeft een veel geloofwaardiger palmares wat betreft het verdedigen van LGBT-rechten. Dat hij onlangs door de lezers van het nieuwstijdschrift TIME werd verkozen tot 'Persoon van het Jaar' is een opsteker voor zijn campagne.

Aanloop naar de presidentsverkiezingen
Vanaf 1 februari 2016 vinden de eerste voorverkiezingen voor de Democratische Partij plaats en zal gaandeweg duidelijk worden hoe sterk  
Hillary en Sanders staan binnen de eigen partij. In de zomer van 2016 wordt definitief beslist wie de partij zal vertegenwoordigen bij de presi- dentsverkiezingen en het opneemt tegen de presidentskandidaat van de Republikeinen. Op 8 november 2016 verkiest het Amerikaanse volk de volgende president.

Een herverkiezing van Barack Obama is niet mogelijk. Een Amerikaans president kan immers maximum twee ambtstermijnen (wat neerkomt op 8 jaar) de functie van staatshoofd bekleden. Barack Obama trad op 20 januari 2009 aan als Amerikaans president en werd in 2012 herverko- zen.

bronnen: ZiZo-Magazine.be / YouTube.com