zaterdag 16 januari 2016

Amerika | "Oscar-nominaties voor Carol, Danish Girl, Lady Gaga & Sam Smith"

 De film The Revenant is maar liefst twaalf keer genomineerd voor een Oscar. Andere grote kanshebber voor een gouden beeldje is Mad Max: Fury Road met tien nominaties. Performers Lady Gaga, Sam Smith, Anthony Hegarty en de films "Carol" en "The Danish Girl" zorgen voor het LGBT-tintje in de volledig blanke lijst van genomineerden.
                         
                                
                         
Lady Gaga kreeg als co-auteur samen met Diane Warren een nominatie in de categorie 'beste originele song' voor Til It Happens to You die in de documentaire The Hunting Ground zit. De documentaire gaat over verkrachtingen op Amerikaanse campussen. Antony Hegarty, zanger bij Antony and the Johnsons, kan mogelijk de geschiedenis in gaan als de eerste transgender die in deze categorie een Oscar wint met Manta Ray uit de documentaire Racing Extinction. In dezelfde categorie vinden we ook de openlijk homoseksuele zanger Sam Smith terug met de titel- track Writing's on the Wall uit de nieuwste James Bond-film Spectre.

Op filmgebied zijn er ook verschillende nominaties voor de films The Danish Girl en Carol. Hoofdrolspeler Eddie Redmayne werd genomineerd in de categorie "beste acteur" voor zijn rol als trans-artieste Lily Elbe. Andere nominaties voor de film zijn voor Alicia Vikander in de categorie "beste vrouwelijke bijrol" en ook technische nominaties voor "beste kostuum-ontwerp" en "beste productie ontwerp".

Ook Carol, die 17 december 2015 in Nederland en vanaf deze week in Belgiƫ in de bioscoop te zien is, heeft zes nominaties op zak. Zo is Cate Blanchett genomineerd in de categorie "Beste vrouwelijke hoofdrolspeelster" en Rooney Mara voor "Beste vrouwelijke bijrol". Andere nomina- ties voor Carol zijn "beste geadapteerde scenario","beste originele muziek", "beste kostuumontwerp" en "beste cinematografie".

"The Revenant", "Mad Max", "Spotlight", "The Martian", "Brooklyn", "Room", "The Big Short" en "Bridge of Spies", zijn allen genomineerd in de categorie "beste film".

Op 28 februari 2016 worden de Oscars voor de 88ste keer uitgereikt.


bronnen: GayLive.be / YouTube.com