zondag 31 januari 2016

China - Sun Wenlin & Hu Mingliang | "Komt er ook 'Homohuwelijk' in China" ?!

Homohuwelijk  →  Het zou zo maar eens kunnen dat homoseksuelen in China binnenkort ook een wettelijk huwelijk aan kunnen gaan. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwssite CNN naar aanleiding van een interview met twee Chinese homoseksuelen. De twee geliefden meldden zich enige tijd bij hun gemeente met het verzoek om hen in de echt te verbinden  Maar omdat het huwelijk in China niet is opengesteld voor paren van het zelfde geslacht werd hun aanvraag afgewezen. Volgens Sun Wenlin & Hu Mingliang laat de huweijks- wet ruimte voor een ruimere interpretatie en is het huwelijk niet alleen voorbehouden aan man en vrouw.
                                                

De twee begonnen een rechtszaak tegen het gemeentebestuur en afgelopen week stond de eerste zittingsdag gepland. Maar om vage rede- nen werd de zaak op het laatste moment afgezegd. Volgens de gemeente omdat hun advocaat het te druk heeft  In de Amerikaanse media laat het stel weten door te zetten "omdat trouwen een mensenrecht is dat ook ons land moet accepteren. De huidige wet verbiedt stellen van het zelfde geslacht niet om te trouwen dus wij hebben alle hoop dat ook in China het homohuwelijk binnenkort wordt gelegaliseerd".
                                              
                              
De Chinese autoriteiten lijken de rechtszaak met minder vertrouwen tegemoet zien  De rechtbank accepteerde Sun en Hu's aanklacht pas na enig aandringen en deze week werd de zaak dus weer uitgesteld. Ook hebben de twee al meerdere malen bezoek gehad van overheidsdienaren met het verzoek de zaak te laten vallen.

Homoseksualiteit is sinds 1997 niet meer strafbaar in China en in 2001 werd het geschrapt van de lijst van mentale aandoeningen. Maar tradi- tionele opvattingen in het conservatieve land verhinderen nog altijd de volledige acceptatie van LHBT's. De Chinese overheid staat inmiddels wel open voor meer rechten voor homoseksuelen maar slechts mondjesmaat worden wetten die homo's moeten beschermen aangenomen.

Zie ook:  China | "Rechtszaak erkenning Homohuwelijk voorlopiguitgesteld"

bronnen: GaySite.nl / CNN.com / Twitter.com / YouTube.com