zaterdag 9 januari 2016

Liechtenstein – Hans Adam II | Vorst Liechtenstein verafschuwt Homo·adoptie

Liechtenstein  →  Vorst Hans Adam II van Liechtenstein heeft in een nieuwjaarsinterview met de publieke zender Radio Liechtenstein enkele opmerkelijke uitspraken gedaan. Volgens het staatshoofd is het "onverantwoordelijk" als homoparen dezelfde adoptierechten krijgen als heteroparen. De vorst reageerde met zijn uitspaak op de discussie, die onlangs losbarstte in Liechtenstein, rond het adop- tierecht voor homostellen. In Oostenrijk, en meer landen in de regio, mag homostellen sinds kort adoptie niet onthouden worden.

In zijn interview zei Hans Adam II adoptie onverantwoord te vinden. Hij waarschuwde voor kindermisbruik als homoseksuele paren jongens kunnen adopteren. De vorst, die zeer veel politieke macht heeft, is dan ook voor handhaving van het huidige verbod. "De strenge controle of adoptie in het belang van het kind is moet blijven. Als twee homoseksuele mannen elke jongen kunnen adopteren dan moet je echt zeggen dat dit onverantwoord is", aldus het staatshoofd in zijn interview. Homo-organisaties in Liechtenstein hebben de uitspraken scherp veroordeeld.

Homo-organisatie International Lesbian, Bisexual, Transgender and Intersex Assiciation Europe (ILGA Europe) liet in 2012 weten dat na eigen onderzoek bleek dat Liechtenstein zeer slecht scoort als het om homorechten gaat. De dwergstaat doet het zelfs zo slecht dat het bijna alle Europese landen voor moet laten gaan. Het vorstendom kent sinds 2011 het geregistreerd partnerschap voor homoparen maar adoptie is nog altijd niet toegestaan.


bronnen: GaySite.nl / Radio.li