donderdag 24 maart 2016

RainbowVote.nl | De website met Roze Stemadvies voor Oekraïne–referendum

Vandaag lanceert Gay.nl 'Rainbowvote.nl', een website over het Oekraïne-referendum gericht op de Nederlandse homogemeenschap. RainbowVote.nl bevat onder meer een kiesadvies-module en een serie achtergrondartikelen en interviews met Oekraïense en Neder- landse mensenrechtenactivisten.

Uit een vooronderzoek van Gay.nl bleek dat bij 60% van de Nederlandse LHBTI's interesse bestaat voor meer informatie over het referen- dum en het associatieverdrag   "Met name wat betreft de intensivering van de samenwerking op het gebied van justitie en veiligheid", aldus hoofdredacteur Martijn Kamphorst.

Kiesadvies
De speciale website bevat een kiesadvies-module die bezoekers kunnen invullen om erachter te komen of zij op 6 april vóór 't associatieverdrag zouden moeten stemmen. "Het gaat hier niet om een neutrale stemwijzer", benadrukt Martijn  "Het gaat om een bewustwordingstool waarmee we gebruikers aan de hand van een aantal stellingen een inzicht geven in de huidige rechten van Oekraïense LHBTI's en de betekenis die dit ver- drag voor hen heeft. We proberen een verband te leggen met de rechten waar ook Nederlandse LHBTI's jaren voor hebben moeten vechten".

Achtergrondinformatie
Op RainbowVote.nl kunnen bezoekers in aanloop naar het referendum op 6 april tevens interviews lezen met Nederlandse en Oekraïense activis- ten en politici. Ook worden belangrijke Referendum-activiteiten gericht op LHBTI's onder de aandacht gebracht en wordt er meer achtergrondin- formatie geboden over de vlucht die homorechten in Oekraïne de afgelopen jaren heeft genomen. "Met het vooruitzicht op dit verdrag heeft het Oekraïense parlement vorig jaar 'n wet ingevoerd die discriminatie op basis van seksuele oriëntatie verbiedt op de werkvloer", legt Martijn uit ‼ "De eerste significante stap voorwaarts voor Oekraïense LHBTI's sinds in 1991 het parlement als eerste voormalige Sovjetland homoseksualiteit decriminaliseerde".

Andere initiatieven
Naast RainbowVote.nl zijn er nog twee initiatieven rondom het referendum van partijen die zich richten op (Nederlandse) LHBTI's  Stichting Pride United organiseert op 31 maart een groot debat in het Lloyd Hotel waarbij diverse politici, sprekers en activisten zullen spreken over het associatieverdrag en de huidige status van LHBTI-rechten in Oekraïne. Stichting Homodingen trekt op 1 en 2 april het land in met een Rainbow Tour, waarbij met diverse uitingen en sprekers het belang van een voor-stem onder de aandacht wordt gebracht in de Nederlandse gayscene.

Jouw stem telt voor Oekraïense LHBTI's  Weten waarom ?!  Kijk op: RainbowVote.nl ‼ 

bronnen: Gay.nl / RainbowVote.nl