donderdag 20 oktober 2016

Volgende Week - 'Asexual Awareness Week' ‼ | Wat is dat: "Aseksueel zijn" ?!

Asexual Awareness Week    Zondag begint de Asexual Awareness Week, waarin aandacht wordt gevraagd voor 'aseksualiteit'. Dat is een geaardheid – net als Homo-, Bi- en Heteroseksualiteit – maar wel één waarover nog bar weinig bekend is. De Vlaamse psycholoog en seksuoloog Ellen van Houdenhove deed er onderzoek naar. Wat weten we tot nu toe ?! 

Hoeveel onderzoek is gedaan naar aseksualiteit ?!
"Tot nu toe niet zoveel. Het eerste komt uit 2004 en er zijn nu hooguit twintig onderzoeken naar gedaan. Op dit moment zijn 'n paar onderzoeks- groepen ermee bezig".  

Hoeveel mensen zijn aseksueel ?!
"Cijfers variëren, maar over het algemeen wordt uitgegaan van 1% van de bevolking".  

Wat is de precieze definitie ervan ?! 
"De afwezigheid van seksuele aantrekkingskracht tegenover andere mensen. We zien het als geaardheid, net als homo- bi- of heteroseksua- liteit". 
                                     
                                      
Hoe weet je of je a-seksueel bent ?! 
"Er is geen test voor  maar wat ik tijdens mijn onderzoek heb gemerkt is dat mensen al snel weten dat ze het zijn – zodra ze de omschrijving lezen. Alsof de puzzelstukjes dan in elkaar vallen". 

Wat heeft u precies onderzocht ?!
"Ik heb via vragenlijsten en interviews onderzocht hoe mensen het zelf beleven en hoe het gaat met eventuele relaties  De meeste aseksuelen willen wel een relatie, maar zonder seks. Dat is allesbehalve eenvoudig, behalve als de partner ook aseksueel is". 

Hebben aseksuelen er over het algemeen moeite mee dat ze aseksueel zijn ?!
"De meesten vinden het niet vervelend voor zichzelf. Het wordt pas een probleem als ze een relatie krijgen, of als de maatschappij negatief rea- geert. Aseksuelen krijgen vaak te horen: dat kan toch niet ?! Je hebt gewoon de ware nog niet ontmoet".  

Wat is het grootste misverstand over aseksuelen ?!
"Dat het om kneusjes gaat die de kans nog niet gehad hebben om seks te hebben. Dat is niet het geval. Het heeft ook niets te maken met uiter- lijk. We zien het als een aangeboren geaardheid. De manier waarop aseksuelen achter hun seksuele identiteit komen, is ook vergelijkbaar met die van homo's en biseksuelen. In het begin is er verwarring omdat ze zich anders voelen, dan gaan ze op zoek naar een label om het te verkla- ren. Na een zoektocht komen ze in contact met de aseksuele gemeenschap en vallen alle puzzelstukjes in elkaar".
                               

                                
Vanaf welke leeftijd kun je weten dat je aseksueel bent ?!
"Die vraag is niet te beantwoorden, net als voor andere geaardheden. De vuistregel is: als iemand zichzelf ermee identificeert – is het zo  Vaak hebben aseksuelen al vrij jong – bijvoorbeeld in de puberteit – het gevoel dat ze anders zijn, maar niet iedereen erkent dat meteen als aseksua- liteit".

Waar bent u zelf blijven steken met uw onderzoek ?!  Wat zou u nog graag willen weten ?!
"De meeste studies vergelijken aseksuelen met niet-aseksuelen, maar ik heb gemerkt dat er binnen de groep aseksuelen ook veel verschil is ‼ Daar zou ik me op willen richten".  

Welke verschillen zijn dat ?!
"Er zijn verschillende vormen, zoals demisexual en gray asexual. Demiseksuelen zijn mensen die zich aangetrokken kunnen voelen tot iemand waarmee ze een sterke emotionele band voelen   Grijs-aseksueel zit tussen aseksueel en seksueel in   Die labels zijn nog niet wetenschappelijk onderzocht. Wel onderzocht is romantische aseksualiteit. Daaronder vallen mensen die wel een relatie willen maar geen seks".  

Vindt u het belangrijk dat er een Asexual Awareness Week is om hier aandacht voor te vragen ?!
"Ja, zeker. Daarmee geef je mensen het gevoel dat ze niet de enige zijn en dat het geen probleem is om aseksueel te zijn".  
                                    
                                       
Wat kun je het best doen als je vermoedt dat je aseksueel bent ?! 
"Ik zou aanraden om op de site www.asexuality.org te kijken, of op de Nederlandse variant   Daar vind je veel verhalen van anderen. En als je het er moeilijk mee hebt, kun je hulp zoeken, bijvoorbeeld bij een psycholoog jongerenwerker. Een paar jaar geleden wisten hulpverleners nog nauwelijks van het bestaan van deze geaardheid, maar dat is sterk veranderd.' 

Hoe kun je het best reageren als een vriend(in) vertelt dat-ie aseksueel ?!
"Sta er open tegenover en aanvaard dat het zo is. Wat je vooral niet moet doen is het ontkennen of niet willen geloven. Probeer het te ondersteu- nen, vraag bijvoorbeeld hoe het voor diegene is en of hij / zij er meer over wil vertellen  Veel gesprekken onder vrienden gaan over seksualiteit of relaties, een onderwerp dat voor aseksuelen totaal oninteressant is. Misschien kun je vragen of dat storend is".

We spraken ook Mirthe (16) die aseksueel is. Haar verhaal lees je HIER, maar ook HIER ‼ 


bronnen: SevenDays.nl / Twitter.com – Homo Krant · HoLeBi Nieuws · Mrs. Cat Mom / YouTube.com