dinsdag 15 november 2016

Amsterdam - Amsta - Dr. Sarphatihuis | "LHBT-ouderen krijgen eigen woning"

A'dam – Amsta – LHBT-ouderen  –  Acht Amsterdamse ouderen krijgen woensdag een plek in de eerste LHBT-woning in Amsterdam. Zorgaanbieder'Amsta' is hier verantwoordelijk voor. Dit meldt HetParool

In het verpleeghuis 'Dr. Sarphatihuis' in de Roetersstraat in het Centrum krijgen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders een plek in de nieuwe afdeling Rozeneiland. De bedoeling hiervan is dat de ouderen oud kunnen worden in 'n omgeving waar ze zichzelf kunnen zijn en niet hoeven uit te leggen hoe ze hun leven hebben geleefd.

"Er zijn mensen die op latere leeftijd in het verpleeg­huis weer terug de kast in gaan, omdat de omgeving er niet altijd mee overweg kan", zegt directeur Zorg Wilbert Wienema van de thuiszorgorganisatie Gay Care. "Soms worden ze gediscrimineerd of uitgesloten, iets wat te maken kan hebben met onwetendheid of onervarenheid. Maar ouder worden in een omgeving waar ze aansluiting vinden, is belangrijk".

Eerder was er bij verschillende verpleeghuizen al speciale aandacht voor oudere LHBT'ers - maar dit is de eerste aparte woonplek. Waarschijnlijk gaan er ouderen met lichamelijke en/of psychiatrische problemen wonen.

Zie ook:
bronnen: NU.nl / YouTube.com – AT5